Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det är nog inte kossans fel

Annons

I denna krönika ska jag försöka ta ut svängarna lite grann. Pröva och utmana Vad är rätt och fel i miljö- och klimatdebatten?

Jag tror att alla är överens om att vi faktiskt överutnyttjar planetens resurser. Vi är säkert inte överens om i vilken grad eller hur allvarligt det är. Men bara genom att säga att vi faktiskt lever över våra tillgångar, borde få oss att tänka djupare än vad vi kanske gör.

Min egen inställning till klimat- och miljöfrågorna får väl liknas med någon slags jordnära filosofi, där man inte ska göra frågorna för svårbegripliga. Jag tror heller inte på hotelser om Jordens undergång, domedagsprofetior etcetera. Frågan är så uppenbar att människor fattar detta ändå.

I denna fråga finns en rad experter och ”förståsigpåare”. Vi ska som medborgare och politiker förhålla oss till den information och kunskap som dessa experter förmedlar. Det som gör det lite extra svårt är att experterna väljer att ha olika åsikter och lösningar på olika klimatproblem. Ett problemområde som kommer upp är vår djurhållning.

Jag är den förste att skriva under på att det är viktigt och rätt att vi har höga krav och schysta regler för dem som är djurhållare. Det gäller alla slags djur, men i detta sammanhang är det oftast lantbrukare och deras djurhållning som hamnar i fokus.

Hur många av Sveriges invånare tror på allvar att en ko kommer vara den som får planeten att dö? Jag tror inte på det. Snarare är det väl människan som kommer att leda oss in på det spåret.

Det blir på något sätt som att man ska isolera olika företeelser till enskilda problem. Det är precis tvärtom. Allt hänger ihop! Djurfrågan är ett ganska bra exempel.

Utan betande djur, som exempelvis kor, skulle vårt land växa igen. Visst, i andra länder finns det andra typer av problem. Men det är ju bara ytterligare ett bevis på att allt hänger samman. Det finns inga quick-fix lösningar. Man pratar om kornas koldioxidutsläpp och andra problem.

Men man ifrågasätter inte människans övriga beteende. Vad orsakar varje mänsklig individ i form av utsläpp på ett år? Jag vet inte, men jag gissar att vi ligger långt före kossan i alla fall. Jag tror inte ens vi vill veta detta, för då skulle lösningen vara att lyfta bort människan från jordklotet. Det är nämligen hen som står för klimatpåverkan. Ingen ifrågasätter vårt sätt att transportera varor, men vi ska gå över till vegetarisk föda. För miljöns skull. Jag efterfrågar mer av helhetssyn och det som förr kallades vanligt sunt förnuft. Men det kanske är som en filosof sade;

– Vanligt sunt förnuft är inte speciellt vanligt!

Jag menar inte att förringa klimat frågan, men jag är ganska övertygad om att den måste läggas på en nivå där gemene man kan få förståelse och acceptans för de åtgärder som förmodligen måste vidtas.

Att skylla på betande djur kommer inte att vara rätt väg. För det är uppenbart att vi måste ta tag i problemen. Det kräver både våra barn och barnbarn.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons