Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej det finns inga enkla lösningar på de nyfödda barnens patientsäkerhet

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Efter att Thomas Hallgrens utredning publicerats diskuteras nu häftigt vilken sjukvård som skall bedrivas på avd Q i Karlskoga. Detta är fullt förståeligt eftersom utredningen rekommenderar en dramatisk skillnad i rutinsjukvården. Tyvärr cirkulerar ett antal missförstånd om hur man sköter akutsjukvård av svårt sjuka nyfödda som jag skulle vilja diskutera.

För det första skulle inte problemet lösas genom att stationera en barnläkare Karlskoga. Det svårt sjuka nyfödda barnet som i värsta fall föds utan både andning och puls behöver ett team bestående av barnläkare, narkosläkare och barnsjuksköterska samt all den utrustning som endast finns på neonatalavdelningen. Att ha en barnläkare på plats 24 timmar/dygn för att göra en kort men viktig insats någon gång per månad är förstås oacceptabelt ur resurssynpunkt men det skulle inte heller förhindra att dessa patienter behöver transporteras till USÖ.

Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa.

För det andra är den separation som uppstår mellan föräldrarna och barnet inte kortvarig. Eftersom modern är nyförlöst och ibland nyopererad dröjer det ofta 12-24 h innan hon anländer till USÖ detta är ett brott mot FN:s barnkonventionens artikel 9: Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa. Vi barnläkare anser att man skall följa FNs barnkonvention

Via media har det kommit en fråga om hur vi barnläkare tänker med de barn som ändå måste transporteras från neonatalavdelningen på USÖ. Detta är ett problem som vi alltid försöker undvika. När vi före förlossningen har information om ett tillstånd som inte kan skötas på USÖ (kan vara extremt för tidig födsel eller allvarligt hjärtfel) så förlöser vi inte de barnen på USÖ utan mödrarna skickas före förlossningen till Göteborg eller Uppsala där man är experter på dessa tillstånd. Vi gör alltså allt vad vi kan för att ha så hög säkerhet som möjligt i samband med förlossningen, eftersom vi anser att det är sjukvårdens uppgift.

Självklart borde BB USÖ ges samma förutsättningar som avd Q i Karlskoga.

Några gånger per år kan det ändå hända att ett barn föds med en så ovanlig missbildning som gör att barnet måste flyttas under första dygnet. Det rör sig alltså om en risk som kanske drabbar ett barn av femhundra och som inte går att undvika eftersom inget sjukhus (inte ens KS Solna) hanterar alla ovanliga tillstånd. Som jämförelse kan man säga att risken för ett barn att bli akuttransporterat från avd Q låg 2018 på ett barn av trettio och alla eller nästan alla hade kunnat undvikas om barnet fötts på USÖ

Sen finns det de som undrar varför inte partners är garanterade plats på BB USÖ när de är det på avd Q. Som barnläkare kan jag inte annat än hålla med: detta är inte jämlik vård. Självklart borde BB USÖ ges samma förutsättningar som avd Q i Karlskoga. Alla barns föräldrar borde få sova vara kvar hos sina nyfödda men detta får inte ske på bekostnad av det sjuka barnets rätt till optimal vård.

Jag anser att kvinnor absolut är kompetenta att besluta var de vill föda sina barn, men det är vi inom vården som har expertkunskaper och vi har en skyldighet att upplysa om de risker som faktiskt finns. Just det tycker jag att Thomas Hallgren har gjort med sin utredning.

Andreas Ohlin

barnläkare, verksamhetschef Barnkliniken USÖ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel