Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej tack till vatten från Vättern!

Lindesbergs kommun bör söka ett eller fler alternativ till den framtida vattenförsörjningen. Kommunfullmäktiges (KF) ordförande Bengt Storbacka (BS) uppvisade en otidsenlig ,otrevlig och synnerligen korkad inställning till denna framtidsfråga – Ingen debatt i min borg tack!

Vår kommuns politiska spjutspetsar i Vättern Vatten AB (VV) projektet tycks vara Jonas Kleber (JK) och Hans Olof Hake (HOH) Vad de har för uppfattning och synpunkter kan vara av intresse att få del av tycker jag, men det är upp till dem. Helt klart har de varit delaktiga i att ”baxa” detta projekt tills dags dato.

Om KF driver igenom detta gigantiska vatten och bolags projekt så är framtiden för de som är beroende av kommunalt vatten mycket oviss och osäker. Jag har nu ”djupdykt” i det underlag som finns, JK hänvisar till att det är KF som sätter/bestämmer va-taxan, så varsågoda det är du som kommun konsument som skall betala större delen av de kommande driftkostnaderna! Borgensåtagandet delar vi solidariskt alla kommunmedborgare!

HOH hänvisar till kommande KF möte där en annan vattengigant skall besöka vår lokala riksdag KF - Sydvatten i Skåne som har närmare 1 miljon kunder och som med stor sannolikhet kommer berätta om det förträffliga med stordrift etcetera. Bergslagen har mycket lite ”geoberöringspunkter” med Skåne, men ok. Jag hoppas BS skapar möjligheter att allmänheten och politiska partier därom får möjlighet att ställa och bemöta frågor.

Om jag inte har fel så hade projektet initialt en kalkyl och budget om cirka 1,5 miljarder. I dagsläget har detta vuxit till 3,8 miljarder. Att gräva ner ledningar är oftast hyfsat enkelt att sätta slantar på men att bygga/borra tunnlar tillhör osäkerheten nummer 1, det finns tyvärr gott om exempel härom. Omfånget på denna tunnel planeras till 3,5 meter i diameter och fyra mil lång!

Om KF beslutar gå vidare i VV och Om nuvarande kalkyl håller så innebär det för vår kommuns del en ökad årlig driftkostnad att lägga till nuvarande på minst 20 miljoner.Till detta skall ett borgensåtagande om cirka 380 miljoner lämnas till bolaget, eller enklare uttryckt cirka 10 procent av den slutliga investeringen vilket är vår kommuns del i VV om nu alla berörda kommuner står kvar som intressenter.

Ja tack till alternativa lösningar!

Mats Lagerman

styrelseledamot Landsbygdspartiet oberoende Nora / Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel