Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till religiöst privilegium inom Polismyndigheten

Religiösa symboler provocera fler och fler i Sverige. Myndigheter formulerar om vissa lagar och institutioner tar nya riktlinjer med anledning av enskilda personer som värdesätter sin religions värderingar över befintliga sekulära svenska lagar. Polismyndigheten i Örebro län tillåter huvudduk tillsammans med polisuniform i tjänst.

Alla människors existens börjar och slutar under samma naturlagar. Det som skiljer oss emellan är våra referensramar, livsåskådningar och levnadsätt.

I en artikel i NA den 16 april om en polisaspirant i Örebro har väckt rektioner om ökad religiösa symbolers närvaro inom staten. Vissa av reaktionerna bygger på främlingsfientliga och rasistiska åsikter som värderar människor utifrån härkomst och ras enligt den ideologin, vilket vi sekulära humanister tar starkt avstånd från. Vår humanistiska syn handlar om just humanismen och människans lika värde med samma rättigheter och skyldigheter. Alla människors existens börjar och slutar under samma naturlagar. Det som skiljer oss emellan är våra referensramar, livsåskådningar och levnadsätt. Ingen människa ska helgonförklaras, glorifieras eller favoriseras på grund av sin religion. För en gemensam och likvärdig grund att stå på behöver vi forma våra samhällen med förnuftiga kunskaper, fritänkande och mänskliga rättigheter, det vill säga sekulära humanistiska värdegrund.

Sverige har ingen lag som förbjuder religiösa symboler inom statliga myndigheter däremot finns det klädkoder och uniform på vissa arbetsplatser, exempelvis uniform inom Polisen och kläder baserade på hygienrutiner inom sjukvården.

Migrationen av personer med strikta religiösa livsåskådningar och kulturer har förändrat Sverige.

Privata företag som infört neutralitetspolicy kan neka anställda bära ideologiska och religiösa klädsel och symboler på arbetsplatsen. EU-domstolen har tidigare avvisat en anmälan från ett fall om huvudbonad. År 2018 beslutade flygbolaget SAS att inte anställa en kvinnlig arbetssökande baserad på företagets neutralitetspolicy. Enligt diskrimineringsombudsmannen räknades inte fallet som diskriminering.

Migrationen av personer med strikta religiösa livsåskådningar och kulturer har förändrat Sverige. Dåvarande Rikspolisstyrelsen har sedan 2006 ändrat föreskrifter som reglerar polisuniformering. Nu tillåts vissa religiösa klädsel som kippa, huvudduk och turban för personer med olika kulturella och religiösa seder. Anledningen till lagändringen kan ha varit att locka fler att bli poliser, även personer som på grund av kulturella och religiösa övertygglese inte vill anpassa sin klädsel till rådande uniformslagen. Även Polismyndighetens problem med personalrekrytering och lågt intresse för polisyrket kan ses som anledning

Religioner och dess seder och bruk är patriarkala idéer konstruerade av människor, och i de flesta fallen av män.

Lagändringen underlättar rekrytering av poliser som får anställning utifrån krav på egen religiössymbol till uniformen. Detta är olyckligtvis en seger för personer med stränga religiösa värderingar som får mer och mer privilegium inom statliga myndigheter. Indirekt stärker detta odemokratiska religiösa organisationer som arbetar för att få inflytande i samhället. Det är ett allvarligt fenomen som vi sekulära humanister varnar för och arbetar mot.

Religioner och dess seder och bruk är patriarkala idéer konstruerade av människor, och i de flesta fallen av män. Huvudduk och vissa påtvingade eller rekommenderade kvinnokläder av religiösa skäl är extremisternas strategi som bygger på att använda kvinnokroppar för att minska deras makt och inflytande och bibehålla patriarkatsamhället. Men bakom varje framgångsrik man finns en kvinna, och kvinnorna kan tyvärr vara en del av de här rösterna som nu kräver positiv särbehandling för egen vinning.

Att religioner får ökad privilegium skapar orättvisor, känslor som oro, tveksamheter och särbehandling utifrån livsåskådning.

Vi värnar en sekulär stat och ett demokratiskt land. Vi respekterar inte alla åsikter, men vi respekterar alltid människan bakom åsikterna. Vi förbehåller oss rätten att som aktiva humanister kritisera och upplysa om ologiska föreställningar och dogmatiska beteenden som även orsakat segregering och diskriminering i Sverige och krig i många länder. Att religioner får ökad privilegium skapar orättvisor, känslor som oro, tveksamheter och särbehandling utifrån livsåskådning. Polismyndigheten ska inte uppvärdera religioners och dess utövares ställning mer än människor som har naturalistiska och humanistiska livsåskådningar.

Shilan Hasan

styrelseledamot i Humanisterna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel