Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till riksrekryterandeutbildningar

Pihlskolan får inte de riksrekryterande utbildningarna inom restaurang/livsmedel samt hotell/turism. Däremot säger Skolverket ja till riksrekrytering för programmen för industriteknik samt naturbruk.

Annons

Motiveringen till Skolverkets avslag på Pihlskolans ansökan om riksrekrytering är att de tänka gymnasieutbildningarna inte motsvarar den efterfrågan på kunskaper och färdigheter som finns på marknaden. Detta innebär att programmet med inriktning hotell och turism läggs ner. Däremot kommer skolan att köra programmet för restaurang och livsmedel ändå.

Ett avbräck

– Klart att det blir ett avbräck. Men vi vet att ingen kommun i landet som sökt denna riksrekrytering har blivit beviljade. Vi måste titta på orsakerna, säger bildningsförvaltningens chef Elisabeth H. Solberg.

Frågan nämnden ska ställa sig är om det är någon idé att skicka in en ny ansökan, för läsåret 2012.

– Vi har verkligen försökt att möta branschens önskemål. Visst är jag förvånad över ett nej, säger Solberg.

Konsekvensen för skolan blir färre elever. Vad detta på sikt kan innebära är för tidigt att säga.

16 elever per årDäremot godkänner Skolverket ansökan om riksrekrytering för det industritekniska programmet på Rinman education. Utbildningen tar emot 16 elever per år och hemkommunen ska betala 133 000 kronor per elev och läsår i interkommunal ersättning till Hällefors. Skolverkets beslut om riksrekrytering är giltigt i sex år från och med läsåret 2011/12.

Här anser man att det finns en nationell efterfrågan på kunskaper och färdigheter utbildningen ger och att det därmed finns ett nationellt intresse att skolan kan rekrytera elever från hela landet.

Skolverket säger även ja till riksrektyrering för programmet för naturbruk och fisketurism.

Annons