Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nerikes Elände stämmer inte på oss: ”Egentligen har vi mest positiva nyheter”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

”Det står bara elände i tidningen. Kan ni inte skriva något positivt?”

Det här får vi som jobbar på NA höra rätt ofta. Själv får jag frågan av läsare när vi är ute och pratar om tidningen och mediehuset runt om i länet. Ibland har människor kallat oss för "Nerikes Elände". Och visst skriver vi om mycket tragiska saker som inträffar i samhället. Olyckor, bränder, försvinnanden, oegentligheter, missbruk, vanvård och misshandel. Det kan vara riktigt eländigt ibland. Men vi skriver om så mycket annat också.

Faktum är att det är rätt mycket i NA som är positivt. Det mesta faktiskt om jag ska vara riktigt korrekt. Men det är de negativa rubrikerna som läsarna ser i första hand. För att kontrollera hur det egentligen ligger till har jag undersökt vad vi har publicerat i NA hittills i sommar. Helt enkelt räknat positivt och negativt på förstasidorna i sommarens tidningar.

En massa negativa nyheter. Helt klart.

Vi har haft stora nyhetshändelser som explosionen på Holmen i Örebro, gasololyckan i Askersund, båtolyckan i norra Vätterns skärgård, paret som hittades döda i Tiveden och ett antal trafikolyckor. Vi har skrivit om företag som minskar personalen och vi har berättat om fasader som trillat ned. Vi har kartlagt hur få uttagsautomater för pengar det finns kvar och att den nya röklagen riskerar att skapa ett fimpberg i centrala Örebro. Vi har avslöjat hur minderåriga tar sig in på krogen och om nya problem kring tekniska förvaltningen i Örebro. En massa negativa nyheter. Helt klart.

Allt det här ska ställas mot mängder av positiva artiklar kring det svenska fotbollslandslagets framgång i VM. Om all glädje som spreds när tusentals tog studenten i länet, om hur 4-årige Julian blev hjälte när han hittade en stulen cykel och om bönderna som tycker att årets sommarväder är perfekt. Men också positiva besked om att en restaurangsatsning kommer att ge 70-80 nya jobb i Örebro, om en restaurangägares biodling på taket och om en älskad lärares avtackning på skolan. En massa positiva nyheter. Och det finns mer. Vi har också skrivit om att värmen i sommar är en plåga för vissa, en njutning för andra. Negativt för vissa, positivt för andra.

Sett till hela vårt innehåll har vi haft fler artiklar om positiva saker än om negativa händelser.

Ibland är vi noga med att inte bara berätta om det negativa när det faktiskt finns något positivt bakom själva nyheten. Till exempel förra veckan skrev vi flera artiklar om parkeringsproblemen kring Hargebaden söder om Askersund. Samtidigt skrev vi en artikel om folklivet på stranden och idyllen vid Vättern som gör att människor faktiskt vill åka dit. Totalt sett har vi haft lika många positiva som negativa rubriker på våra förstasidor i sommar. Sett till hela vårt innehåll har vi haft fler artiklar om positiva saker än om negativa händelser.

Vår roll som media är att spegla det som händer i samhället. Lyfta det som är bra men också att avslöja det som inte fungerar. Allt för att få till en förändring. På så vis blir eländet oftast något bra i slutänden ändå.