Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervös väntan för Hällefors lucia

Att vara Hällefors lucia 2010 känns stort. Josefine Kuusisto ser fram emot högtiden, men är samtidigt lite nervös.

Ett oväntat ögonblick uppenbarade sig för Josefine på julskyltsöndagen när lottningen till Hällefors lucia genomfördes. Kyrkoherde Arne Rubin hade samlat nio lappar och på var och en stod det ett meddelande. Ett enda avvek från de andra för där stod: Grattis du är Lucia.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få den lotten. Men visst blev jag glad.

För Josefine känns det som ett stort ögonblick väntar, då ljusen i kronan ska tändas. I år är det Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, som ska se till att lågorna tar fart. I ett arrangemang som genoförs av Hällefors-Hjulsjö kyrkliga församling i samarbete med NA.

”Mysig högtid”

– Lucia är en mysig högtid, med alla ljusen och så. Jag har varit tärna tidigare i skolan men aldrig lucia. Ja, på dagis fick väl alla vara lucia om man ville.

Att vara ortens offentliga lucia blir något helt annat och för Josefine känns det viktigt att få besöka de äldre i samhället för att sprida ljus och glädje.

Till vardags går Josefine sista året i grundskolan. Efter nian är det gymnasiet som gäller, men vilken utbildning hon ska satsa på vet hon inte riktigt. Ett stort intresse är idrott och på fritiden spelar hon fotboll och är även tränare för de yngre barnen i Hällefors AIF.

– När jag var liten ville jag bli fotbollsproffs, men det är kanske inte så lätt, säger Josefine och skrattar.

Mycket skoltid

I skolan är det ämnet idrott- och hälsa som står högst i kurs, men bland de teoretiska ämnena är det de samhällsorienterade som Josefin föredrar. Historia, religion, samhällskunskap och geografi tycker hon är intressant.

Skolan tar mycket tid i anspråk. Josefine berättar om läxor och prov som kan kännas betungande ibland. Då är det viktigt att bryta och göra något helt annat.

– Jag fotar en del, gärna naturbilder. Förra julen fick jag en kamera i julklapp. Jag har haft kamera tidigare, men det var min första ordentliga. Nu önskar jag mig fler objektiv.

Vilket yrke hon ska välja i framtiden har hon ingen aning om. Hon kan tänka sig bli polis.

– Det verkar spännande och att man får vara med om mycket. Men jag kan tänka mig bli veterinär också. Jag gillar djur.

Sångövningar

Närmast i tiden står ändå sångövningarna tillsammans med tärnorna inför det stundande luciafirandet. Tjejerna får hjälp av Linda Örtlund som håller i det musikaliska kring arrangemanget.

På söndag kväll den 12 december är det dags. Då skrider Josefine in i Hällefors kyrka med sitt tärnfölje. På själva luciadagen står en omfattande luciaturné på programmet.