Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niggli efter tabben: "Nu får jag jaga"

Simone Niggli ledde O-ringen med nästa fyra minuter – men tappade allt på grund av en jättebom. Nu tvingas hon jaga i fredagens avgörande jaktstart.

Simone Niggli gick in i O-ringens fjärde dag med två etappsegrar, en andraplats och totalledning med nästa fyra minuters marginal ned till tvåan Anne M Hausken Nordberg.

Men på torsdagen tappade schweiziskan – som tävlar för Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren och som med sina 23 VM-guld räknas som världens bästa orienterare någonsin – allt.

Enligt O-ringens officiella sida bommade Niggli "stort på en lite längre sträcka". I mål på medeldistansetappen var , som just Hausken Nordberg vann på 33.45, var Niggli bara 30:e löpare, slagen med nästan sex minuter. Därmed tappade hon hela sin ledning och ytterligare över två minuter. I fredagens direkt avgörande jaktstart, över långdistans, kommer Niggli att gå ut 2.02 bakom Hausken Nordberg och med svenska regerande världsmästaren Annika Billstam bara 29 sekunder bakom sig.

– Två minuter är inte omöjligt att ta in på en långdistans och nu får jag jaga och det gillar jag, säger Niggli hoppfullt till O-ringens hemsida.

Niggli fick på torsdagen se sig slagen av betydligt yngre klubbkompisarna Lovisa Persson och Marion Aebi, som båda gjorde bra lopp och klättrade i totalen, till 19:e respektive 30:e plats.

I herrarnas elitklass slutade Garphyttans långdistansspecialist Filip Dahlgren på 16:e plats, hans sämsta placering i årets O-ringen, och tappade från fjärde till sjätte plats i sammandraget. Går ut drygt sex minuter bakom totalledande William Lind i morgondagens jaktstart, men har mindre än 1,5 minuter upp till pallen.

Tisarens nyblivna juniorvärldsmästare Andrea Svensson var fyra i D20-klassen på torsdagen, alltjämt femma totalt inför avgörandet.

Garphyttans mountainbikeorienteringsstjärna Marcus Jansson, som ledde med över fyra minuter efter första dagen men tappade allt och var tvåa inför torsdagens avgörande (mountainbikeorienterarna kör bara tre dagar på O-ringen), hittade farten igen och körde hem totalsegern. Vann med över fyra minuter sedan främste utmanaren inte kommit till start.

Läs mycket mer om O-ringen i fredagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!