Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson (S) och Balaj (Kommunal): Ett viktigt val för kvinnor och äldre

I höstens val står mycket på spel för kvinnor och äldre i Örebro kommun. Trots att det finns mycket vi kan vara stolta över har vi nu ett hårt arbete framför oss med att fortsätta utveckla välfärden. Det är de äldre i vårt samhälle som från början har bidragit till att bygga det Sverige och Örebro som vi lever i. Och det är alla medarbetare, särskilt kvinnor, som varje dag arbetar inom vård och omsorg som ser till att välfärden fungerar när den behövs som mest.

För oss är uppgiften nu tydlig; att inte svika dessa människor. Det starka samhälle som de äldre varit med och byggt ska också finnas där för dem när de är gamla. Något annat vore ovärdigt.

Det handlar också om att ha möjlighet att påverka sin tillvaro på jobbet genom att organisera sig fackligt.

Personalen inom vård- och omsorg behöver rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb. Arbetsmiljön behöver ständigt ses över och rättigheten till trygga heltidsanställningar behövs för att långsiktigt kunna planera sitt eget liv. Det handlar också om att ha möjlighet att påverka sin tillvaro på jobbet genom att organisera sig fackligt. Detta har vi nu stärkt med hjälp av rätten till avdrag för fackavgift som blev verklighet i juli i år.

Nästa steg för en ökad trygghet är att även göra A-kasseavgiften avdragsgill.

Att hinna med personliga möten med de äldre och få känna uppskattning för det viktiga arbete som utförs ska vara en självklarhet.

Att satsa på omsorgspersonal, funktionsnedsatta och de äldre i vårt samhälle är inte bara en viktig fråga för vårt samhälle i stort, utan även för jämställdheten. Att satsa på omsorgen är på många sätt att satsa på kvinnor.

Historiskt sett har satsningar på arbetsvillkor, löner och arbetsmiljö inom kvinnodominerade yrken varit eftersatt, vilket är fullkomligt oacceptabelt. Vårdyrkena behöver uppvärderas i status, och personalen behöver få bättre möjligheter att utföra sina yrken utan stress. Att hinna med personliga möten med de äldre och få känna uppskattning för det viktiga arbete som utförs ska vara en självklarhet.

Men arbetsmiljö och arbetsvillkor för de anställda är också viktigt för de äldre. På så vis kan de få tryggheten i fasta kontakter, att kunna lära känna de som jobbar omkring en och få träffa personal som hinner och orkar sätta guldkant på tillvaron för de äldre under sina arbetspass.

Vi tror inte att välfärden klarar av fler skattesänkningar. Vi tror inte heller att välfärden klarar av att privata vårdföretag plockar ut stora vinster från våra gemensamma resurser.

Vi vill vara tydliga med vad vi vill med nästa mandatperiod. Vi tror inte att välfärden klarar av fler skattesänkningar. Vi tror inte heller att välfärden klarar av att privata vårdföretag plockar ut stora vinster från våra gemensamma resurser. Redan i dag behöver vi se över hur vi använder de pengar vi har på bästa sätt, och vi tycker det är orimligt att de ska ätas upp av skattesänkningar för de rikaste eller gå till vinster i privata företag.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lösningen på en bättre arbetsmiljö och bättre anställningstrygghet aldrig någonsin har varit mindre resurser och stora skattesänkningar för de som tjänar allra mest. För att de äldre ska få åldras tryggt behövs snarare mer resurser, och det är bara med en socialdemokratiskt ledd kommun och regering som vi kan garantera att välfärden och investeringar i våra äldre kommer gå före de skattesänkningar som moderaterna planerar att genomföra.

Kenneth Nilsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande

Britt-Marie Balaj

ordförande Kommunal Örebro Vård och Omsorg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel