Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio länsbussar stoppades:"Förarna får kräkkänslor"

NY VERSION 13.40. Nio länsbussar i Nora och Hällefors stoppades i morse från trafik.
Orsaken: Förarna mådde illa och fick kräkkänslor av läckande dieselångor.
Nu är problemet åtgärdat – på ett sätt som kan få passagerarna att huttra av kyla.

Clas Hellsing, skyddsombud på Nobina, tog klockan 08.15 på måndagsmorgonen beslutet att stoppa bussarna från att lämna bussdepån i Nora.

– Vi påtalade problemet för en månad sedan. Arbetsgivaren gjorde då en konstruktion på en av bussarna som ledde till att det faktiskt blev bättre, men man har fortfarande inte gjort något på de andra bussarna. I fredags fick jag veta att en förare hade mått så illa att han inte kunde köra. Från vår sida är det här ett sista rop på hjälp, säger Clas Hellsing.

De nio stoppade bussarna är nya och togs i trafik i augusti förra året, men problemet med den läckande dieseln blev inte akut förrän vinterkylan slog till. Då drogs bussarnas dieselvärmare i gång för att värma motorn och passagerarutrymmet. Men både förare och passagerarna klagar på att ångorna kommer in i bussen.

– Förarna mår illa och får ont i huvudet. Några har fått kräkkänslor, säger Clas Hellsing.

Busstoppet fick stora konsekvenser för trafiken. Ersättningsbussar saknades och flera turer på förmiddagen fick ställas in.

Personal från Arbetsmiljöverket och Volvo inspekterade bussarna under förmiddagen, och klockan 13 kunde de rulla som vanligt igen.

– Problemet är löst tillfälligt genom att vi stryper tillförseln av bränsle. Då startar inte dieselvärmaren. Men det skapar ett följdproblem, att det inte blir tillräckligt med värme i bussen, säger Clas Hellsing.

Han tror att det temperaturen kan bli så låg som tio plusgrader om det blir minus tio eller kallare utomhus.

– Resenärerna kan bli irriterade, men det här är en tillfällig lösning. Volvo Säffle har personal här just nu som jobbar på en långsiktig lösning.

Nobinas lokale trafikchef

Magnus Karle tycker att beslutet att stoppa nio bussar ”kanske var lite överilat”.

– Vi är måna om förarnas hälsa och tar det här på fullaste allvar. Volvo är på plats just nu för att titta på det här. Allt sådant här tar en viss tid, och jag tycker nog att vi har jobbat på bra, säger han.

Volvobussen som har stoppats

Volvo B12M är ett busschassi med mittmotor som tillverkas av Volvo sedan 2002 då de ersatte B10M .

läs mer om busstypen här.