Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio månaders väntan för att utreda ett mordhot är inte att prioritera

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Vi har fått ett hårdare samhälle. Det har blivit lättare att kränka människor, att hota och hata, framförallt på sociala medier. Det märker vi i mediebranschen. Jag har jobbat över 30 år på olika tidningar och mediehus men det är framförallt den senaste tioårsperioden som hoten har eskalerat. Förr kom hoten från olika grupper i samhället som nynazister eller kriminella gäng. Idag kan hoten komma från vem som helst.

Annons

I våra medarbetarundersökningar frågar vi journalisterna om de utsatts för kränkningar och hot i arbetet. Nästan var femte anställd uppger att de är drabbade. Det kan vara att någon skriker glåpord efter en journalist på stan. Men det kan också vara direkta hot i ett mejl eller på sociala medier efter att reportern publicerat något.

Det var just det som hände en av våra medarbetare på ledarredaktionen förra året. När NA skrev om polisen Peter Springares inlägg på Facebook utsattes redaktionen för en våg av hat och hot. Tusentals mejl från okända människor landade i reportrar och chefers mejlboxar. En del hade ett hatiskt innehåll. Vissa var hotfulla. Hotet till ledarskribenten var mycket värre än så ”Du får ett fint halsband ditt pucko”. Den bifogade bilden visade en strypsnara. Ett direkt dödshot.

NA gjorde omedelbart en polisanmälan. Det var i början av februari förra året. Ledarskribenten förhördes och lämnade ifrån sig en kopia av bilden med den obehagliga texten. Även namnet på avsändaren överlämnades. Sedan hände ingenting. Först efter nio månader blev jag som utgivare uppringd av en utredare på polisen som skulle börja arbeta med vår polisanmälan. Regeringen och riksdag har gett polisen i uppdrag att prioritera hatbrott. Hot och våld mot politiker och journalister. Att börja utreda ett mordhot efter nio månader kallar jag knappast för prioritering.

I veckan hade vi på NA besök av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon reagerar kraftigt på att utredningen lagts ned men framförallt på att tiden var så lång från det att anmälan gjordes till att utredningen startades. Hon betonar att den här typen av brott ska vara prioriterade och att det har skjutits till extra resurser för att så ska kunna ske. ”Polisen ska ha kontakt med varenda jäkla utgivare i hela landet”, dundrar kulturministern som visar stort engagemang i skyddet av yttrandefriheten och demokratin.  Alla är dock inte lika nöjda över Alice Bah Kuhnkes engagemang.  Mikael Jansson (SD) har anmält kulturministern till riksdagens konstitutionsutskott för hennes uttalanden i NA. Han tycker inte hon ska engagera sig i enskilda frågor.

Läs om KU-anmälan: Mikael Jansson (SD): "Glasklart fall av ministerstyre" – men nu förklarar miljöpartiet Alice Bah Kuhnkes uttalande

NA har i veckan publicerat en granskning av hatbrotten och kränkningarna mot våra folkvalda politiker. Det är en tragisk läsning. I en enkät där över 300 folkvalda politiker i länet svarat, uppger var tredje att de utsatts för hot, hat, trakasserier, sexuella trakasserier, våld eller skadegörelse. Det är bedrövligt och ett hot mot demokratin. Precis som när människor försöker påverka journalister att inte publicera genom hot och hat.