Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio nya konstgräsplaner blir tre

I höstas presenterade fritid- och turistförvaltningen i Örebro en utredning som föreslog nio nya konstgräsplaner i kommunen efter en turordningslista. Men när delrapporten för vinterfotbollen nu presenteras är de planerade konstgräsplanerna nedbantade till tre.

Örebro län är ett av de fotbollsdistrikt i Sverige som har minst antal konstgräsplaner, bara Gotland är sämre. Nu vill fritid- och turistförvaltningen ändra på detta och redan förra hösten kom ett förslag om att bygga nio nya konstgräsplaner i tre intervaller efter en viss turordningslista.

Det förslaget har nu ändrats efter att kommunen har jobbat vidare med frågan, och i den föreslås ett successivt anläggande av fullstora konstgräsplaner på tre nya platser i Örebro.

Bra geografisk spridning

Trängens IP ska vara först ut och sedan följas av Lillåvallen och Vivalla IP.

– De platserna har den största verksamheten när det gäller vinterfotboll. Sedan vill vi ha en tydlig punkt norr om stan och därför faller det sig naturligt att anlägga konstgräsplaner i Lillån och Vivalla. Då får vi en bra geografisk spridning från norr till söder, menar Jan Alinski, handläggare på fritid/turism.

Ska överta Behrns matta

Precis som rapporten förra hösten är Trängens IP högprioriterad i frågan, och tanken är att de ska överta Behrn arenas konstgräsmatta som ersätts efter säsongen. Däremot var det tidigare förslaget att i ett andra skede bygga konstgräs på Lundby IP och Hedens IP, något som alltså har blivit ändrat.

– Varken Heden eller Lundby har haft någon större vinteraktivitet. Vi anser att behovet är större i Lillån och Vivalla, säger Alinski.

Ett första steg

Rapporten ska nu upp i nämnden kommande tisdag, för att sedan skickas ut på remiss till den 15 november. Efter det tas ärendet upp i nämnden ännu en gång i december.

– Den här rapporten ska ses som ett första steg på hur vi vill att det ska se ut. Sedan kan det komma att ändras under vägen, menar Alinski.

Så vill de prioritera nya planer

Örebro läns fotbollförbunds turordningslista (från april):

1. Lugnets IP, Adolfsberg.

2. Lundby IP.

3. Grenadjärvallen, Rynninge.

4. Trängens IP.

5. Ytterligare två konstgräsplaner utanför Örebro tätort samt två innanför. Vilka anläggningar är ännu oklart.

Fritid- och turistförvaltningens turordningslista (från augusti):

1. Trängens IP.

2. Lillåvallen.

3. Vivalla IP.