Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobbad från OS - då slog Wengelin till

Nobbad från OS, petad från favoritdistansen i VM, bortkörd av landslagskompisen i VM-semifinalen i sprint. Då gick Matthias Wengelin ut och körde hem B-finalen – och en femteplats totalt, karriärens överlägset bästa placering.

– Jag åkte på ren ilska, säger örebroaren.

Matthias Wengelin, 28, siktade på OS inför årets säsong, men nådde inte ända fram. Och efter en 58:e-plats över OS-distansen crosscountry i EM i Huskvarna i början av maj fick den nyinflyttade örebroaren, som tävlar för Örebroklubben Almby, bara köra sprint på VM i Tjeckien den här veckan. En distans han blev sexa på i EM.

Å andra sidan gjorde Wengelin nästan en perfekt sprinttävling på onsdagen. Femma i kvalet, seger i åttondelsfinalen, seger i kvartsfinalen, på väg upp i ledningen i semifinalen när …

– Vi körde ihop, jag och Emil Linde. Det började med att jag hamnade lite efter i starten, men hittade ett bra spår och var på väg om de andra tre. Då fick jag en tryckare av Emil och åkte på tvären ut från ett dropp och landade snett och knäckte bakfälgen. Det var nätt och jämnt att jag tog mig runt så jag fick starta i B-finalen, säger Wengelin.

Väl där susade han ifrån konkurrenterna och tog segern, blev femma totalt.

– Jag åkte på ren ilska. Jag var lite bitter över att jag inte fick köra finalen.

Känns det som om du hade tagit VM-medalj om du fått köra A-finalen?

– Alltså, Emil tog sig ju vidare och blev fyra. De är sjukt snabba de som är med där framme, riktiga specialister på sprint. Österrikaren (Daniel Federspiel) som tog guldet vann för andra året i rad. Men det hade varit kul att få testa en A-final. Det kan hända mycket i en sprint, sätter man in en armbåge i rätt läge, så … Och jag hade en jäkligt bra dag i dag, jag tycker att jag hade nog med kräm i benen för att köra A-finalen.

Sexa på EM i maj, femma på VM nu, har du också blivit sprintspecialist?

– Nja, jag tycker att jag är väldigt allround. Jag är lite större, väger mer än de flesta, och gillar när det blir närkamper. Det är positivt för mig när det är sprint.

Men nu, när sprinten är avgjord, tvingas Wengelin alltså åka hem från Tjeckien. När crosscountryloppet avgörs på söndag tar örebroaren i stället bilen till Eksjö för långloppet Ränneslättsturen.

– Riktigt tråkigt att jag inte får köra crosscountrytävlingen. Det är ju en favoritdistans, och banan här nere ser så jäkla rolig ut. På något sätt borde man kunnat lösa att jag fick ställa upp när jag ändå var på plats här nere, kan man tycka, men förbundet tycker att jag har för dålig rankning och att jag ändå skulle få starta för långt bak och inte ha någon chans. Själv tycker jag att banan passar mig. Men det är bara att ladda om inför VM i Australien nästa år i stället. Men först SM om två veckor.