Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skulle Örebros krogar påverkas av 18-årsgräns

Inte en enda Örebrokrögare jublar över förslaget om gemensam åldergräns på krogen. "Man vill inte möta sin son eller dotter när de går ut. Det är mer gästernas önskemål än krögarnas", säger Rosie Tillman på Harrys.
 

Annons

Villa Strömpis jobbar aktivt med åldersgränser för att locka olika målgrupper över året, och Daniel Welin är väldigt kritisk till att använda andra sätt för att få in rätt publik.

- Ska vi neka folk för att de har fel skor? Det blir ju bara en ny sorts diskriminering.

Ritz vill absolut inte ha 18-åringarna, Prisma och Harrys tror inte att de kommer ändå.

Här kan du läsa vad Örebros krogar med dansgolv tycker om förslaget att ha 18-årsgräns överallt.

Toni Fransson, The Ritz

- utgår från åldersgränsen 25 år med viss variation. Om förslaget: Jag tycker det är totalt patetiskt att myndigheten vill lägga sig i kommersiella restaurangers åldersgränser – det finns ju ändå utbud för alla åldrar.

Så skulle Ritz påverkas:

Vi skulle jobba utifrån våra riktlinjer ändå. Vi vill ha en medveten och internationell publik, inte 18-åringar. Den gästen är för omogen. Blir det 18-årsgräns överallt får vi överklaga eller hitta sätt att kringgå det, kanske med artister, musikval och dresskod.

Joel Alberyd, Frimis - 18 på fredagar och söndagar, 20 på lördagar. Om förslaget: Teoretiskt vackert – men i praktiken skapar det problematik för vår verksamhet. Det blir svårare att bygga en miljö som tillgodoser olika målgrupper och deras behov, vilket gör det svårare att selektera gäster och på så sätt ha flera öppetdagar.

Så skulle Frimis påverkas: Vi får självklart förhålla oss till de regler och förordningar som i så fall ändras i diskrimineringslagen. Samtidigt kunde det medföra en intressant utveckling inom branschen, när krogarna måste börja konkurrera hårdare med andra medel än åldersgränser. På längre sikt kanske människor söker sig till en krog/klubb där man känner sig ”hemma”.

Ibrahim Cogo, Satin 18 tisdagar och fredag, 22 på lördagar:Om förslaget: Det är en sak när det varit olika åldersgränser för tjejer och killar, det kan vara diskriminerande, men jag tycker det är upp till varje krögare att ha en målgrupp. 18-åringar är nya på krogen, och det blir inte riktigt samma stämning.

Så skulle Satin påverkas: Våra lördagar skulle påverkas, för i dag märker vi en tydlig skillnad även om det ena inte är bättre än det andra. I dag kan vi marknadsföra oss mot två olika målgrupper olika veckodagar.

Daniel Welin, Villa Strömpis 18 år onsdag och fredag, 20 lördagar, men det varierar över året. Om förslaget: Jag har funderat ganska mycket och skrev en debattartikel redan 2010. Jag tycker lagstiftningen går i helt fel riktning. Det handlar om en tydlighet mot konsumenten. Att använda dresskod och neka någon att komma in för att den till exempel har fel skor vore ännu mer diskriminerande. Dessutom hinner alla fylla 23 eller 25 år:

Så skulle Villa Strömpis påverkas: På vintern skulle vi inte påverkas så mycket, men vi använder åldersgränserna strategiskt, och har en helt annan målgrupp på sommarhalvåret.

Rosie Tillman, Harrys torsdagar 20 år, fredag 23, lördag 25. Om förslaget: Jag tänker främst på gästerna som inte vill gå på samma ställen som sin son eller dotter. På något sätt beter man sig ju också olika beroende på hur gammal man är, så jag tycker förslaget är sådär.

Så skulle Harrys påverkas: Alla åldrar är ju välkomna hit och äta, men så har vi rekommenderad ålder där vi riktar oss till en viss typ av publik. Även om åldersgränsen är 25 på lördagar så är ju spannet 25 till 45. Jag tror inte att 18-åringarna skulle vilja komma hit då, så det blir nog inte s stor skillnad.

Lars Nyström Prisma och Virus: 18 år. Om förslaget: Jag tror att ålderskategorierna utkristalliserar sig i alla fall.

Så skulle Prisma och Virus påverkas:

På lördagar har vi rockabilly där vi redan välkomnar alla. Men jag tror inte att 18-åringarna kommer hit ändå, men det är ju inte lastgammalt heller. Vi försökte med 30 + + på Prisma, eftersom den kategorin tjatat om ett eget ställe, men de uteblev tyvärr så vi slopade den gränsen. Men vi har en lång tradition av en äldre målgrupp, samtidigt som bottenvåningen var för de yngre.

18-årsgräns på alla krogar

En statlig utredning om åldersdiskriminering har resulterat i ett förslag som innebär att krogar inte skulle få ha någon annan åldersgräns än 18 år. Att krogar väljer 20, 23 eller 25 år som åldersgräns ser utredaren som kommersiella skäl, och om man vill locka en speciell publik ska restaurangerna i stället använda ”val av musik, miljö, och krav på viss klädsel”.

Remisstiden för förslaget har gått ut, och nu pågår beredning på regeringskansliet. Än finns inget datum för när ett färdigt lagförslag ska presenteras.

Mer läsning

Annons