Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampen kafé och restaurang

Vi tog hissen upp 58 meter över Örebro, och fick en timmes minisemester. Det går faktiskt inte att beskriva känslan av Svampens lunchservering på något annat sätt än som ett litet semesterparadis.

Annons
58 meter över havet blir lunchen en minisemester.

De flesta örebroarna och väldigt många turister har besökt Örebros högs- ta landmärke, vattentornet Svampen som bjuder en vidsträckt utsikt över Örebro.

Men ingen av oss i Lunchpatrullen hade tidigare varit där och ätit lunch, ingen av oss hade ens varit där tidigare på vintern, när snön ligger i ett tjockt täcke på utsiktsplatån utanför fönstret.

När vi kommer upp i den ganska lilla matsalen högst upp i Svampen, står en buffé framdukad. För 95 kronor kan den som vill börja med en tallrik svampsoppa. ”Gott” tycker lunchpat-rullen och tillägger ”Krämig” och extra mysigt med en tallrik rykande soppa när kylan biter utanför de stora fönstren.

Den som hellre vill, plockar åt sig av ett ovanligt fräscht salladsbord: vanlig sallad, tomat- och lökröra, vita böner i dressing, kikärtor med sesamfrön. Det är lika gott alltsammans, och inslagen med bönor och ärtor får det att kännas modernt på något sätt. Där finns också ett par sorters ost, flera sorters kex och ett glutenfritt knäckebröd som är både knaprigt och smakrikt, ovanligt gott.

Det finns flera varmrätter att välja mellan: helstekt kotlettrad med mango chutneysås och så kokt potatis eller potatisgratäng till. Vi är lite oense om köttet: ”Lite trist” tycker någon medan någon annan kallar det för ”Rustikt och gott, även om det inte är så spännande”. Men vi enas om att gratängen är mycket bra, mjuk och krämig och med precis lagom mycket ost.

Där finns också små raggmunkar med stekt fläsk som smakar precis som man kan förvänta sig, potatisplätten är frasig och fläsket lagom salt. Fläskskivorna är dessutom ihoprullade i små fina rosor som måste nämnas – så fina är de.

Det serveras också stekt sill med löksill. Det är en av lunchpatrullens medlemmars favoriträtter, och hen är mycket nöjd med hur den smakar. ”Den här såsen är precis så fet som den ska vara” säger hen nöjt. Efter maten finns det kaffe och flera efterrätter att välja mellan. Citronmousse fint spritsad i små koppar, toppad med ett litet piggt blåbär, lantligt god rabarberpaj som sprider sötman i hela munnen, flera olika sorters småkakor – det går inte att önska sig en bättre avslutning på en lunch under hundralappen.

Kanske beror det på att matsalen ligger 58 meter ovanför marken och det faktiskt känns som om vi lyfter från vardagen en stund – kanske beror det på att vi har tur med vädret så att solen sveper in över hela matsalen just när vi är där: men den där korta lunchstunden känns som en minisemester.

Mer läsning

Annons