Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker du om slopade åldersgränser på krogen?

”Nej, nej, neeeeej!” Så kommenterar 21-åriga Emma Thavelin om det skulle bli 18-årsgräns på alla krogar i Örebro.

Annons
DJ Rimon Ladoo på Satin februari 2011. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

En statlig utredning om åldersdiskriminering har resulterat i ett förslag som innebär att krogar inte skulle få ha någon annan åldersgräns än 18 år. Att krogar väljer 20, 23 eller 25 år som åldersgräns ser utredaren som kommersiella skäl, och om man vill locka en speciell publik ska restaurangerna i stället använda ”val av musik, miljö, och krav på viss klädsel”.

Remisstiden för förslaget har gått ut, och nu pågår beredning på regeringskansliet. Än finns inget datum för när ett färdigt lagförslag ska presenteras.

Annan stämningNA ställde frågan om 18-årsgräns på krogen till örebroarna via NA:s facebooksida, och fick massor av varierade svar. Det verkar som att krogbesökare mellan 20 och 30 är extra negativa. 28-åriga Rebecka Ståhl skriver: ”Ska jag ut, så är det faktiskt väldigt skönt om det är från 25 år. Det är en annan stämning på krogen då.”

Johan Löfgren, 19, påpekar dock att ålder och mognad inte alltid hör ihop och att skillnaden kan bil ännu större efter några öl. Jenny Finsberg, 22, ser en fördel eftersom hon umgås med både äldre och yngre, och det i dag är svårt att hitta ställen där alla kommer in.

Naturligt

Flera påpekar att en uppdelning av åldrar på krogarna inte är fel, men att det inte bara handlar om ålder. Fredrik Stengarn tror att det skulle lösa sig naturligt, och jämför med krogar utomlands. Jiannis Smalios är inne på samma linje: ”Jag är nästan säker på att en artonåring inte tänker gå nånstans där det bara är 40-åringar utan kommer var bland sina "egna". Det är ju förstås en smakfråga.”

I tråden kommer det också upp en idé om att krogen egentligen borde ha samma åldersgräns som Systembolaget: 20 år.

Vad tycker du?

Meny i morgon:Så tycker Örebros krögare om 18-årsgränsen

Mer läsning

Annons