Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot bidragsfusk med moderatstyre i Örebro

Svar

... till Johan Gynnhammar, NA den 6 november.

Försörjningsstöd är det yttersta skyddsnätet för personer som behöver stöd från det gemensamma. Försörjningsstödet syftar till att upprätthålla en skälig levnadsstandard under en tid då personer eller familjer saknar inkomster. Integrationsmisslyckandet för att bidragsberoendet växer i hela landet, och för att värna legitimiteten behöver även skyldigheter följa med rättigheterna: krav på motprestation och redskap för att korrekta utbetalningar är två viktiga delar av en politik mot utanförskap.

Då måste bidragsfusk motverkas och det måste finnas ett stringent arbetssätt för att motverka felaktiga utbetalningar.

Bidragsfusk är en verklighet även Socialdemokraterna behöver ta på allvar. Enligt en statlig utredning som undersöker 13 olika välfärdssystem i Sverige, betalas det ut ungefär 8,7 miljarder kronor för mycket i bidrag per år. 75 procent av dessa orsakas på grund av felaktiga uppgifter vid ansökningen av bidrag.

Enligt delegationen har också den yngre generationen i Sverige ett mer tillåtande förhållningssätt gentemot bidragsbrott än den äldre generationen. Samma delegation konstaterar också att Sverige saknar styrning i frågan om bidragsbrott.

Socialdemokraten Johan Gynnhammar skriver slarvigt och insinuerande om vårt förslag om oanmälda hembesök i NA (6/11-2019). Svenska kommuner med Örebro inräknat måste garantera att försörjningsstödet finns till för dem som behöver. Då måste bidragsfusk motverkas och det måste finnas ett stringent arbetssätt för att motverka felaktiga utbetalningar.

Denna politik levererar Moderaterna både nationellt och här i Örebro, med inspiration av fungerande lokala exempel såsom Växjö.

Politiken kan inte likt Socialdemokraterna lämna walkover i kampen mot utanförskap.

Det är olyckligt att Socialdemokraterna vill låta fuskare ta resurser från utsatta örebroare. När Örebro nu övergår till ett digitaliserat arbetssätt vid ansökan om försörjningsstöd ska det sociala arbetet prioriteras. Då frigörs resurser för det sociala arbetet och där ska hembesök ingå enligt oss i Moderaterna. Felaktiga utbetalningar behöver motverkas, men istället för att uppmuntra kommuner att hitta arbetsmetoder sätter Socialdemokraterna sig på tvären.

Socialdemokraterna fäktas mot väderkvarnar med påståenden om att hembesöken slår mot den som ligger ner. Erfarenheterna från Växjö kommun visar istället att hembesöken förstärker det sociala arbetet och möjliggör att upptäcka problem i hemmiljön, samtidigt som vi säkerställa korrekta utbetalningar.

Politiken kan inte likt Socialdemokraterna lämna walkover i kampen mot utanförskap. Fler behöver komma in på arbetsmarknaden, bidragsfusket måste stävjas för att garantera att försörjningsstödet finns till de som behöver det och politiken behöver se till att det finns redskap för detta. För detta tar Moderaterna ansvar.

Christopher Hedbom Rydaeus

Moderaterna, 2:e vice ordförande

i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Oliver Rosengren

Moderaterna, kommunalråd och

ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel