Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nora behöver pedagogisk barnomsorg – behåll Solkatten!

Kommunen har en dålig ekonomi. För innevarande år har kommunfullmäktige beslutat om hur kommunen ska få ekonomin i balans. Det ska i princip ske genom effektiviseringar, man vill inte ha några tokbesparingar.

Fram till sista juli har praktiskt taget inga effektiviseringar genomförts. Effektiviseringskravet för resten av året uppgår till 11,4 miljoner kronor. Nu börjar paniken sprida sig hos den styrande majoriteten. Något måste göras.

Det ska sparas 4,5 miljoner! Av dessa besparingar har den styrande majoriteten räknat fram att 1,4 miljoner kronor kan uppnås genom att lägga ner Solkatten med sin pedagogiska barnomsorg.

Men tyvärr har majoriteten inte tagit med alla kostnader nu och i framtiden. Detta har påtalats för majoriteten, men ännu så länge utan ändrad inställning. Därmed har de skapat stor oro i verksamheten.

Det finns all anledning att invänta riksdagens beslut, innan beslut om Solkatten tas.

Pedagogisk omsorg – en fråga om barns likvärdiga förutsättningar. Riksdagen kommer nästa år att fatta beslut utifrån en statlig utredning, vars slutbetänkande är:

”Stärkt kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg”.

Slutbetänkandet innehåller två alternativa förslagspaket, som båda syftar till att främja barns likvärdiga förutsättningar inför start i förskoleklass. Förslagspaketen är till stora delar likalydande. Det finns all anledning att invänta riksdagens beslut, innan beslut om Solkatten tas. Då kan ett beslut fattas på ett fullständigt beslutsunderlag och inte enbart på ett felaktigt ekonomiskt underlag.

Majoriteten förslag har också stora brister i andra avseenden. Exempelvis har inte barnperspektivet vägts in.

Norapartiet föreslår att beslut om Solkatten tas tidigast nästa år utifrån vad som beslutas i riksdagen. Då hamnar barnen i fokus och frågan får ett helhetsperspektiv. Barn ska inte behöva betala för de beslut i Nora kommun som förorsakat den dåliga ekonomin. Det vore rimligare att de som fattat de dåliga besluten fick ta kostnaden och utgöra besparingen.

Jan Rylander

Boye Jonsson

Norapartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel