Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nora har fantastiska förutsättningar”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s intervjuserie inför höstens kommunval rullar vidare. Här möter du egenföretagaren Ruben Wickenhäuser, nytt namn för Miljöpartiet de gröna i Nora och på plats fyra på vallistan.

Järnboås. I Tyskland jobbade Ruben Wickenhäuser som författare för vetenskapliga institutioner i Berlin. Men för två år sedan gick flyttlasset till Noratrakten, och säkert är det en och annan läsare som förknippar hans namn med sporten jugger.

– När jag inte gör något med min familj, politik eller mitt jobb introducerar jag jugger – och jag tränar såväl ungdomar som vuxna. Sporten är en blandning av rugby och fäktning, är stor i Tyskland och Spanien men har varit okänd här i Sverige.

Att det skulle bli just Miljöpartiet som skulle få Rubens engagemang var rätt självklart från start.

– Efter flytten till Sverige ville jag engagera mig, och eftersom MP kändes rätt blev jag medlem. I dag sitter jag i styrelsen samt är webbansvarig.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– En stark landsbygd bidrar till ett starkt samhälle. Personligen är det viktigt för mig att Järnboås är en levande bygd med egen skola och eget dagis. Att stödja skolor på landet, men också förbättra landsbygdstrafiken, är nycklar för att hela landet ska blomstra.

Hur tycker du att Nora kommun ska förhålla sig till viltfrågan?

– Frågan är väldigt viktig för många. Därför ska jag först ta mig mer tid för att skapa mig en bild om detta.

Lagen om valfrihet, LOV har debatterats flitigt i Noras kommunfullmäktige, var står du i den här frågan?

– Vi välkomnar privata initiativ så länge all vinst återinvesteras i verksamheten. Rent allmänt ska man vara väldigt försiktig med privatisering. I Tyskland betalar kommuner nu otroliga summor för att köpa tillbaka exempelvis kommunalteknik som de hade privatiserat innan – det har helt enkelt inte fungerat.

Hur kan man skapa fler jobb i Nora?

– Ju mer attraktiv kommunen blir för turister och folk som vill flytta hit, desto mer ökar chanserna till fler jobb i området. Nora har fantastiska förutsättningar med sin gamla trästad, unika natur i Bergslagen, spännande historia och sitt kulturella engagemang.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Det är viktigt att inte lämna invandrarna och flyktingarna ensamma, då skapas ”parallella samhällen” med konflikter som följd. Det är viktigt att ta folks rädslor på allvar, och visa hur det är i verkligheten. En vild ryktesflora hjälper inte att lösa utmaningar, utan kan bli en fara för demokratin.

Vad vill du göra när det kommer till skola, vård och omrsorg?

– Stärk landsbygdsskolorna för att höja kvalitén. Stötta landets läkarutbildningar, och gör Sverige ännu mer attraktivt för utländska läkare med hög kompetens.