Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 personer sägs upp

Det har pratats om höga löner, många chefer och kanske för många anställda i kommunägda Norabostäder AB. Och precis detta har konsulten Ulf Gejhammar kommit fram till när han under ett par månader gjort en genomlysning av de kommunala bolagen i Nora. Nu sägs alla upp och får söka de tjänster som anses behövas i en ny organisation.

Annons

Norabostäder AB kommer aldrig mer att vara det företag noraborna vant sig vid. Konsulten Ulf Gejhammar har under ett par månader granskat verksamheten utifrån ett ägarperspektiv som ska innebära största möjliga nytta för skattebetalarna. Och hans slutsatser, i form av ett förslag till ny organisation, klubbades till varje stavelse av Nora Utvecklings styrelse – och föreslås bli antagen slutligt i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige redan i nästa vecka.

Innebär uppsägningar

Förslaget är omfattande och kommer att innebära omflyttningar av personal, uppsägningar och vinstkrav på bolaget – med höjda hyror som följd. Allt för att säkerställa att bolaget ska tillföra ett plusresultat för noraborna i framtiden.

– Vi löser upp den nuvarande organisationen helt och börjar om, säger Christer Stromberg, styrelseordförande i Nora Utveckling AB. Det är absolut nödvändigt.

35 personer berörs

I praktiken innebär det att 35 personer berörs inom Norabostäder AB, näringslivsfunktionen och turistverksamheten. De som berörs ska kunna söka om de nya tjänster kommer att initieras – med de kompetenskrav som ställs och med de löner som kommer att erbjudas.

– Vi kan inte väja för verkligheten, säger kommunalrådet Tom Rymoen (M). Och kanske behövs lite hårdare nypor just nu. Norabostäder har byggt upp en snygg fasad, men vilka ekonomiska muskler har man? Ekonomiskt är Norabostäder ett misskött bolag.

Väl förankrad

Enligt Rymoen och Stromberg är omorganisationen av kommunbolagen väl förankrad i de sex samarbetspartier som idag styr Nora kommun. Att ärendet gått väldigt snabbt anser de varit nödvändigt.

– Det är absolut nödvändigt för bolagens överlevnad och för den kommunala ekonomin, säger Rymoen. Så här kan det inte fortsätta.

Mer läsning

Annons