Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-åring firades stort i Järnboås

Järnboås IF fyller 70 år och det firades förstås i helgen med allt från körsång och trollkarlen Leo Kim, till pyssel, korv och hembygdsforskaren Åke Mossberg som visade bilder.

Annons
Jubileumspyssel. Pyssel för fulltför de små medan de vuxna lyssnade på Åke Mossberg som berättade och visar bilder.

Föreningen bildades mitt under världskriget 1943, men hade då redan varit skidklubb några år.

– Det är för våra medlemmar vi ville ordna det här, berättar ordförande Benny Kvarnström, Han har varit engagerad i föreningen i över 50 år som spelare och allting annat också, däribland ledare, planklippare, ritsare. Ordförande har han varit i omgångar i 19 år.

– Och jag vann skytteligan i B-laget när jag var 45, men det behöver du inte skriva, avslöjar Benny.

Till firandet hör också Åke Mossberg som visar mängder med gamla bilder, däribland ett par brev från Lennart Hyland. Han var nämligen hedersmedlem, berättar Benny.

– Det är lite kuriosa, förklarar Carl-Gustav Store, sekreterare sedan början på 1990-talet. Många Järnboåsbor har varit engagerade på ett eller annat sätt länge i föreningen. Christina Olsson var kassör i styrelsen 25 år i följd och är hedersmedlem.

Det fanns en tid när inte Järnboås IF fanns – och det var 1937. Då bildades Järnboås skidklubb, som sedan blev ombildad 1943 till Järnboås IF, berättar Benny Kvarnström. Det är förstås fotboll som föreningen mest har förknippats med genom åren.

– Och vårt fotbollslag är det enda utanför tätorten som finns kvar, förklarar Carl-Gustav Store.

Enda perioden laget låg i träda var runt 2000 och tre-fyra år framåt. Men tränarna Anders Stenquist och Uffe Kleist lyckades få fart i laget igen, med nystart 2003, alltså tioårsjubileum i år. Laget gick upp i division sex, men har nu halkat den i sjuan igen. Som bäst har det varit uppe i division fem, berättar Svante Actins, tränare.

Men i början var det mer bandy, förklarar Åke Mossberg, fotbollen kom inte igång förrän senare, mitten på 1940-talet.

– Och så har vi haft fyra-fem ungdomslag som mest, berättar Carl-Gustav.

Han lyfter också upp föreningens volleyboll som har ett herrlag i division 1, mycket tack vare ortsbon Mikael Friberg som i början drog igång ett framgångsrikt flicklag i volleyboll. Herrlaget tränar dock i Nora.

Men den senaste sporten i föreningen är jugger, som järnboåsaren Ruben Wickenhäuser tog med sig när han flyttade från Berlin med sin familj. Järnboås blev därmed först i hela landet med sporten, och har numera laget Järnfalkarna.

– Det finns nu ett vuxenlag i Örebro också, och i Lindesberg har de börjat med träning och det är förhoppningsvis ett lag på gång där, berättar Ruben som dagen till ära ordnat med en liten minipresentation.

Just nu håller också ”Svenska Juggerförbundet” på att bildas, och en juggerlärobok på svenska på gång som Ruben skrivit.

Järnboås Idrottsförening

Ordnar mängder med aktiviteter förutom fotboll, volleyboll och jugger. Däribland innebandy, gympa för alla åldrar, bugg, idrott- och lek, styrke- och konditionsträning, pilates med mera.

Har runt 350 medlemmar, och då räknas även familjer som en medlem.

Blev i år utsedd till årets järnboåsare.

På 70-årsfirandet deltog ungefär 150–200 medlemmar. Det avslutades på bygdegården Finnsjöstrand med pub och trubadurerna ”Anders och Ida”.

Under hela dagen ordnade föreningen också en insamling till offren för det tyfon-drabbade Filippinerna. Insamlingen gav 5 500 kronor. 

Läs mer jarnboas.se

Mer läsning

Annons