Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen föreslår två oppositionsråd

Alliansen föreslår två kandidater till posten som oppositionsråd, Tom Rymoen (M) och Helena Vilhelmsson (C). Detta för att alliansen inte kan komma överens om en kandidat.

Annons
Helena Vilhelmsson (C).

Till kommunfullmäktiges möte den 10 december ska kommunalrådstjänsterna tillsättas. En av dessa poster är ett oppositionråd på 60 procent av en heltid.

Och nu har alltså alliansen, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, bestämt att två kandiadter ska nomineras till detta uppdrag. Detta på ett möte på onsdagskvällen.

- Vi anser att vi har två bra kandidater till oppositionsrådsplatsen och därför gör vi så här, trots att vi är medvetna om vad det kan innebära vid valet av oppositionsråd, säger Helena Vilhelmsson (C).

- Det stämmer att vi inte kom överens om en kandidat och därför föreslår Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet mig som oppositionsråd och Centern föreslår Vilhelmsson, säger Tom Rymoen (M).

Någon diskussion om att Vilhelmsson och Rymoen delar på uppdraget med till exempel två års tjänstgöring vardera, har inte förts, säger både Rymoen och Vilhelmsson.

- Vi har bestämt att den samlade oppositionen får avgöra vem som blir oppositionsråd, säger Vilhelmsson och Rymoen till NA.

Det kan betyda att Norapartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet kan avgöra vem som blir oppositionsråd från alliansen. Ett annat scenario kan vara att ytterligare förslag på oppositionsråds-kandidater presenteras och väljs. Ett tredje scenario är att majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, med sin möjlighet att rösta i frågan bestämmer vilket kommunalråd oppositionen ska ha.

Alternativ 3, att majoriteten lägger sig valet av oppositionsråd, ser dock både Rymoen och Vilhelmsson inte som särskilt troligt.

- Jag utgår från att majoriteten inte lägger sig i valet av oppositionsråd, säger Rymoen.

- Det är kutym att majoriteten låter oppositionen få bestämma sina val till uppdragen, men det har ju hänt att så inte har skett, säger Vilhelmsson.

En oppositionsbudget har dessutom alliansen för avsikt att presentera. På måndag beräknas denna kunna vara klar. Och målsättningen är att alliansen kan lägga en gemensam budget.

- Det finns bara en fråga som vi inte är överens om och det är nybygget av förskola, säger Vilhelmsson.

I den frågan är Centern emot nybygget och övriga tre partier är för.

Tom Rymoen (M)

Mer läsning

Annons