Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det Esstorps tur nu?

Drygt en halv miljon om året behöver BKT lägga på lekplatser i Nora varje år. Stadsträdgårdsmästaren har gett en prioritering till politikerna, och för nästa år ställs en mer välkomnande Skolpark mot att rusta den områdeslekplats där behoven är som störst.

Annons
Flera dagar i veckan går dagbarnvårdare Inga-Lill Anemar och hennes dagbarn till lekplatsen vid Dalviksvägen. De ser fram emot mer att leka med än den ogräsbevuxna sanden och de gungor som finns i dag.

Bergslagens kommunalteknik hör till dem som kommit längst i landet när det gäller att dokumentera alla sina lekplatser. Kopplat till en karta med kommunens 17 lekplatser i Nora finns dokumentation i text och bild från de årliga inspektionerna, liksom tjänsteanteckningar om exempelvis föräldrar som hört av sig för att diskutera en lekplats.

– Det här är ett väldigt bra underlag när vi tittar på hur vi ska investera i våra lekplatser framöver, säger stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher.

Med hjälp av befolkningsuppgifter kan han se var det bor barn upp till tio år och sedan drar han en ring runt varje lekplats och försöker se till att så många barn som möjligt har en lekplats inom 300 meter.

De senaste åren har Nora kommun satsat på att rusta lekplatserna i första hand på Hitorpsområdet. Nu tycker stadsträdgårdsmästaren att det är dags att ta tag i lekplatserna på Esstorp. Där har kommunen tre lekplatser, men i dag finns bara några gungor och lite sand att leka i.

I området finns också två förskolor där Norabostäder har lekplatser, och på Soltunet strax intill har Norabostäder ytterligare tre lekplatser.

– När man tittar på röda Esstorp så bor det i och för sig många barn där, men de når till alla de andra lekplatserna i området inom några hundra meter. Det gör att vi kommer att lägga ner den lekplatsen. Vi vill i stället satsa på den lekplats som ligger vid pulkabacken vid Dalviksvägen, och även något på lekplatsen vid Älgstråket, säger Arne Tschentscher.

– Pengarna räcker inte till att ersätta allt det vi tvingas ta ner när det blir gammalt och dåligt, därför måste vi prioritera och satsa mer på några lekplatser och mindre på andra.

Redan i höst hoppas han kunna få upp en karusell vid Dalviksvägen. Sedan är tanken att under nästa år satsa 370 000 kronor på att bygga en större lekplats här i stil med den som anlades för några år sedan vid Lärkesån på Hitorp.

– Det är den lekplats som sett till behoven har högst prioritet nästa år. Men samtidigt får jag signaler från politikerna om att de prioriterar Skolparken högre. Där finns i och för sig okej lekredskap, men de vill att det ska se bra ut när såväl Norabor som besökare kommer in i stan och helst ska lekplatsen smälta in bättre i stadsmiljön. Ur en turismsynpunkt så hör Skolparken och Alntorps ö till de viktigaste lekplatserna i stan.

Lekplatsen vid Dalviksvägen är den som står på tur att rustas, om man ser till hur den används och vad som finns där i dag.

Mer läsning

Annons