Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Nora saknas i riskkapitalbank

Storfors kommun var först med anslutning till Tillväxtkassan i Bergslagen AB. I tisdags sa Lindesbergs kommunstyrelse ja, och under onsdagen beslutade kommunstyrelsen i Ljusnarsberg att föreslå sitt fullmäktige att göra det också.

Annons

I Nora är det möteschemat som styr en fördröjning. Nästa kommunstyrelsemöte är inte förrän i februari i Nora.

I Lindesberg ville Ingrid Åberg (KD), Inger Karlsson (SD) och Göran Gustavsson (FP) skicka förslaget på återremiss. Även moderaternas oppositionsråd Pär-Ove Lindqvist var inledningsvis försiktigt avvaktande.

– Nora har sagt att de vill titta på juridiken. Varför gör inte vi det, sa Lindqvist.

Det var också skäl till varför de tre andra partierna ville vänta med beslutet.

– Vi bedömer att det inte finns några juridiska bekymmer, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).

Delägda kommunala riskkapitalbolag har varit ifrågasatta, men i den form Tillväxtkassan i Bergslagen ska arbeta är majoritetens uppfattning att konstruktionen inte strider mot lagen.

– Det här är inte mer brådskande än att vi kan invänta Nora. Jag vill också veta säkert att det är juridiskt hållbart, sa Göran Gustavsson (FP.

Det blev röstning om återremiss eller ej med utfallet tre återremissröster mot tolv innan beslutet togs att föreslå fullmäktige om Lindesbergs deltagande.

Tillväxtkassan I Bergslagen AB ska ge enmans och småföretag möjlighet att på kommersiella villkor låna ut mindre belopp som bankerna inte kan.

Delägare i bolaget ska vara Bergslagens Sparbank och de kommuner som banken verkar i samt det statliga bolaget Inlandsinnovation AB.

Mer läsning

Annons