Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen följer förskolebygget

Idag ska vi få gå in! Lyckan är stor inför promenaden. En gång i månaden följer barnen från Myrstacken bygget av nya förskolan Sagoskatten på plats.

Annons
Lämnar Myrstacken. I början av nästa år räknar barn och personal vid Myrstacken med att få flytta in i den nybyggda  förskolan Sagoskatten.

Med reflexvästarna på går de på ett långt led uppför backen mot Hagby. Hittills har barn och personal fått stanna på utsidan om staketet.

– Vi har suttit i gräset och ätit mellis och tittat på bygget, berättar Linda Lindberg som jobbar med de äldsta barnen på den tillfälliga förskolan Myrstacken.

Redan från start har det varit klart att barn och personal från Myrstacken ska få flytta in i två av de fyra avdelningar som byggs på Sagoskatten.

– Ambitionen för de andra två är att platserna ska användas för att minska barngrupperna på alla våra förskolor, säger barn- och ungdomsutskottets ordförande Camilla Andersson Larsson (V).

Privata Solberga förskolor öppnar också två nya avdelningar i början av nästa år. Därför funderar kommunen nu på att stänga ännu en tvåavdelningsförskola.

Myrstackens barn och personal hälsas välkomna vid grinden in till byggarbetsplatsen av Henrik Andersson från Aggeruds bygg. Han visar dem in genom det som kommer att bli en ateljé för skapande verksamhet.

– Är det bara en våning? frågar barnen som är vana vid trappan i tvåvåningshuset på Bergslagsgatan.

De går vidare genom det som ska bli kapprum, snickeri, lekrum, personalrum och kök. Barnen ställer frågor om var snickarna har sina hammare, om alla rör som syns i taket och om varför det luktar konstigt.

– Vi har ansträngt oss för att miljöanpassa bygget, berättar Eva Henebäck som är vd på Nora fastigheter.

– Vi har solceller på taket som ska kunna ge 10 000 kilowatt om året. Vi har valt linoleummattor istället för plastmattor, all belysning är led och så har vi bergvärme med golvvärme.

Eva Henebäck säger att bygget följer plan både tidsmässigt och ekonomiskt.

Mot slutet av året hoppas Camilla Andersson Larsson kunna bjuda in allmänheten till öppet hus. Men redan nu är det möjligt för föräldrar att ansöka om förskoleplats på Sagoskatten till nästa år.

Snart är alla barn tillbaka i ateljén mitt i huset. Det kurrar i magen och de slår sig ner i byggdammet för att njuta av sitt första mellis i nya huset.

– Gott! säger Sigge Nyqvist om sin macka och banan.

– Det ska bli roligt att få flytta hit när det är klart.

– Inte för mig, svarar kompisen Gabe Dahno.

Varför inte då?

– För min mamma hittar inte hit.

Men som tur är har mammorna och papporna några månader på sig att lära sig hitta. Barnen och personalen – de kommer att fortsätta följa bygget av Sagoskatten under hela hösten.

Henrik Andersson från Aggeruds bygg tar emot Myrstackens äldsta barn när de för första gången ska få gå in och besöka sin nya förskola.
Guidad tur. Här blir det en ateljé för målande och skapande, berättar Henrik Andersson.
Vad ska det bli här? Henrik Andersson svarar på frågor om alltifrån konstiga fönster till rör i taken.
Barn- och utbildningsutskottets ordförande Camilla Andersson Larsson, V, besökte Sagoskatten för första gången tillsammans med barnen från Myrstacken.
Tillagningskök. Här ska all maten lagas, berättar Henrik Andersson.
Smörgås och banan blev första mellanmålet på Sagoskatten för Sigge Nyqvist och hans kompisar.
Annons