Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokmässa på Gyttorpsskolan

Med sång, musik och högläsning ur böcker öppnades bokmässan på Gyttorpsskolan idag, onsdag.

Annons
Bläddrar bland böckerna på bokmässan. Adam Hed är en av medförfattarna till årskurs 2 rymdboken.

Klockan 9 på morgonen samlades skolans alla elever och lärare i gymnastiksalen på skolan. Idag var sporthallen omgjord till en mässhall.

Eleven Tilda Sörman höll ett kort anförande, klippte ett blågult band och förklarade bokmässan i Gyttorp för invigd.

Nu följde en invigningsceremoni på en timme. Barnen sjöng och det lästes högt ur utvalda böcker. Alla böcker hade skrivits av barnen på skolan.

Författare intervjuades på scenen och de fick berätta om sina tankar kring sitt skrivande.

- Jag har skrivit en bok om en kanin och två drakar. Och drakarna jagar kaninen först, men sedan blir de vänner alla tre, berättade Ella Jivemo.

I ett halvår har skolan jobbat med bok och skrivprojektet ”Ung Berättare”. Lärare har specialutbildats i skrivande och berättande, under ledning av författarföreningen Tellus, och sedan har alla eleverna på skolan jobbat med eget författarskap.

Därefter har all litterär produktion samlats i böcker. I vissa fall i samlingsvolymer och i andra fall i enskilda böcker med enbart en författare till boken.

Årskurs 2 hade till exempel jobbat med ett gemensamt tema, rymden.

- Jorden är den bästa platsen att leva på bland planeterna i vårt solsystem. För här finns vatten och syre, berättade Ermias Musse Estefan som var en av författarna bakom rymdboken.

På mässan visades alltsammans upp. Det berättades om böcker om jakt, om kärlek, om spänning och äventyr och sagor.

Bakom satsningen finns Entreprenörskap i skolan Bergslagen med projektpengar från bland annat Skolverket.

- Det handlar om att utveckla elevens skrivande och berättande och om att utveckla den pedagogiska processen kring författarskap för eleverna, berättar Johanna Berg, projektledare på Entreprenörskap i skolan.

Bokmässan sammanfattade nu projektarbetet på skolan. I projektet har även ett besök av författaren Magnus Ljunggren ingått. Magnus berättade för barnen och alla pedagogerna om sitt skrivande och delade med sig av skrivtips.

Mer läsning

Annons