Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef på heltid ett lyft för vården

Se flaskhalsarna, hitta flödet och vara lyhört stöttande. Göran Thörn är ny verksamhetschef på Nora vårdcentral.

Annons
Ska vara mitt i. Göran Thörn tror på chefsskap där han rör sig bland personalen. Här med sköterskan Eva Kindström och läkaren Niklas Sjölander.

Niklas Sjölander är distriktsläkare på vårdcentralen i Nora och de senaste två åren har han även fungerat som verksamhetschef halva tiden.

– Det är svårt att vara både chef och samtidigt jobba som doktor. Måste jag välja då vill jag ägna mig helt åt läkarrollen.

Niklas Sjölander har trivts med chefsuppdraget, men eftersom det är mycket svårare att rekrytera doktorer känner han var han behövs bäst.

– Alternativet hade varit hyrläkare, men det är ett system jag inte är särskilt förtjust i. Vi eftersträvar kontinuitet.

Göran Thörn har hunnit känna in sin nya arbetsplats några dagar. Han är bosatt i Örebro och kommer närmast från en chefstjänst på intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett.

– Det här känns spännande. Jag kommer till en redan väl fungerande verksamhet. Min uppgift nu är att vara stöttande.

Han beskriver sitt uppdrag som att förädla en bra produkt, framhåller vikten av att vara lyhörd.

– En fördel jag har är att jag ser människor. Det är viktigare än man tror att se var och en. Varje dag på jobbet ska vara viktig. Jag tror på uttrycket Management by walking (att som chef gå runt på arbetsplatsen).

Göran Thörn känner sig för var och när han bäst knyter kontakterna.

– Fikaraster har visat sig vara ett bra tillfälle.

Som verksamhetschef är det viktigt att se helheten men också att kunna bryta ner eventuella problemställningar till de mindre enheterna. Göran Thörn vill försöka se och förstå flödena inom vårdcentralen.

– Vanligt är att man ökar hastigheten för att hinna mer, men oftast blir det inte bättre. Vi kan inte springa fortare, men kanske smartare. För mig gäller det att kunna optimera verksamheten.

Det handlar om att identifiera flaskhalsarna och synliggöra dem.

– Jag kan inte själv komma med lösningarna. Min uppgift är att belysa eventuella problem. Sedan ska vi tillsammans hitta vägarna. Här finns en mängd kompetenta medarbetare. De ska vi vara rädda om och ta till vara deras kunskaper.

Eva Kindström är distriktssköterska och känner att nyanställningen blir ett lyft.

– För första gången får vi en verksamhetschef på heltid. Tjänsten har alltid varit delad tidigare. Det här betyder jättemycket för såväl personal som patienter.

Vårdcentralen i Nora har i dag 4,5 läkare på plats. Till det kan räknas 1–2 utbildningsläkare i olika grader.

– Önskemålet från vår sida är att ha sju stationära läkare, men dit är svårt att komma. Därför blir prioriteringar viktiga liksom att skapa trygghet och kontinuitet, säger Niklas Sjölander.

Mer läsning

Annons