Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans och historia

Dockteater, japansk dans och Lill-Babs. Det är något av det som Konunga-stollen kommer att bjuda på i gruvan vid Klacka-Lerberg i sommar. För fjärde året i rad anordnar föreningen evenemang med stort fokus på ljud och ljus. Förberedelserna pågår för fullt.

Annons

– Vi gräver i gropen just nu, säger P-A Larsson som kom på idén att anordna evenemang och konserter i Konunga-stollen efter en promenad vid gruvan för fyra år sedan.

Då upptäckte han att musik som spelades i gruvan fick en annorlunda klang och samlade ihop en grupp eldsjälar som ville ta arbetet vidare. Föreställningarna spelas nu ovanpå gruvgången och ljussättningen och ljudet gör att evenemangen blir något utöver det vanliga.

Om bara några dagar är det premiärspelning för dockteatern som anordnas för barn. Den börjar med en rundvandring i gruvparken med en historisk återblick av järnbrytningen förr i tiden. Sedan spelas föreställningen ”Prinsen och ärtan” utifrån H C Andersens saga.

I slutet på juli uppträder Noll Corpus med en dansföreställning med japanska influenser, och i augusti är det dags för Över Konunga-stollen som är en musik- och dansföreställning med lika stort fokus på just ljud och ljus. I nuläget är Lill-Babs bokad, men vem och vad som mer kommer att spelas är ännu inte helt bestämt.

– Sommaren är fortfarande under uppbyggnad, och man vet aldrig vad som kommer hända, menar P-A Larsson som berättar att det finns planer på att göra något tillsammans med en afrikansk kille där Afrika möter Sverige.

Vad är det då som är så speciellt med just Konunga-stollen?

– Det är annorlunda, vi hoppas folk blir berörda. Eftersom man först vandrar i parken och får bakgrunden kring gruvan, kan man sedan sätta in det i ett sammanhang. Vi vill att publiken ska få fantisera, och inte proppa dem med information.

Mer läsning

Annons