Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firade alla hjärtans dag med drop-in bröllop

Några som verkligen visste att uppmärksamma alla hjärtans dag igår var Nora bergslagsförsamling som bjöd in till drop-in bröllop. – Det blir en hel del känslor, säger Dennis Andersson, en av församlingens ungdomar som hjälpt till med arrangemanget.

Annons
Drop-in vigsel. Nathalie Bartoli (numera Björkman) och Karl Björkman klädde upp döttrarna Isabelle och Noel Björkman till brudtärnor och begav sig till Nora kyrka på alla hjärtans dag.

Röda ballonger och hjärtan i papp prydde Nora kyrka när Britta Landin, kyrkoherde, intog sin plats framför det första brudparet för dagen.

– Vi har varit förlovade ett tag nu så när vi såg att kyrkan erbjöd drop-in bröllop så bestämde vi oss för att ta chansen, säger Nathalie Björkman, tidigare Bartoli.

Tillsammans med sin nyblivna make har hon tre småbarn och att planera och arrangera ett bröllop fanns det helt enkelt inte tid för.

– Det hade nog tagit många år innan vi hade kommit oss för om det inte vore för den här möjligheten, säger Nathalie.

Tanken var egentligen att de två skulle ha ett litet och intimt bröllop.

– Vi tänkte oss ett lite mindre bröllop med fokus på kärleken, men vi kom hela tiden på fler personer som vi ville bjuda in och till slut vart vi ett sällskap på mellan 40 och 45 stycken, säger Nathalie och tillägger:

– Så det blev nästan som ett planerat bröllop, men med lite kortare varsel.

Samtidigt som Nathalie

och Karl vigs så står nästa par på tur i tamburen.

– Vi har hållt det hemligt för alla utom de allra närmaste, säger Sirpa Persson, tidigare Johansson, som efter 20 år tillsammans gifter sig med Håkan Persson.

Förutom själva vigseln stod Nora bergslagsförsamling för tårtbuffé i församlingshemmet samt sång och musik under vigseln.

– Vi har tränat in några sånger som brudparen får välja mellan, säger Dennis Andersson som tillsammans med några andra medlemmar i Svenska Kyrkans Unga (SKU) hjälpts åt att pynta kyrkan inför bröllopen.

Men det är inte första

gången Nora bergslagsförsamling har drop-in vigsel.

– Västerås stift började med drop-in dop vilket vi tog efter. Förra året utvecklade vi det till att även inbegripa vigsel efter att vi hade sett hur fint det var när vi gjorde så på ett Car Meet i äkta Las Vegas-anda, säger Malena Frööjd, församlingspedagog.

Enligt henne passar drop-in vigseln framför allt par med små barn eller äldre par som inte fått det gjort tidigare.

– Man kan tro att det blir lite löpande band över det hela men så är det inte, det här är ett sätt att slippa gå runt och vara nervös i ett helt år innan, säger Malena Frööjd och understryker att det finns en till, ännu viktigare, aspekt av det hela.

– På det här sättet behöver det inte heller kosta så mycket pengar.

En hjälpande hand. Nathalie Östlund, William Jutemalm, Tilda Sörman och Dennis Andersson stod för sången.
I smyg. Sirpa Johansson (numera Persson) och Håkan Persson har hållit drop-in vigseln hemlig för vänner och kollegor.

Mer läsning

Annons