Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dia kan äntligen måla igen

I 30 år har Dia Alhamwi arbetat som konstnär i Aleppo i Syrien. Under kriget flydde han och hamnade i Nora. Här är han aktuell i sommar både med en egen utställning och som workshopledare i samband med en annan utställning.

Annons
Ställer ut i sommar. Dia Alhamwi är konstnär från Aleppo i Syrien. I dag bor han i Nora och i sommar är han aktuell både som utställare i konsthallen och som workshopledare på Bryggeriet.

På 1980-talet läste Dia Alhamwi på konstfack parallellt med studierna på jordbrukstekniska utbildningen på universitetet i Aleppo. Han arbetade några år på jordbruksministeriet innan han valde att satsa på konsten på heltid.

Sedan dess har Dia gjort konstutställningar både enskilt och tillsammans med exempelvis ett kollektiv av konstnärer från länder runt Medelhavet.

– Den sista stora utställningen hemma i Syrien hade jag i den gamla kyrkan i Aleppo 2010, berättar han.

Kriget tvingade Dia att, som så många andra, lämna Syrien. Han tog sig via Libanon och Turkiet mot Sverige.

– Jag funderade länge på att ta mig till Tyskland. Där hade det kanske varit lättare att fortsätta leva på konsten än i Sverige. Men barnen hade inte fått det lika bra, och det är viktigt att ge barnen bra förutsättningar i livet.

Väl i Sverige hamnade Dia några månader i Stockholm och några i Hällefors innan han kom till Nora för ett år sedan. I dag bor Dia och hans hustru med två tonårssöner i en tvåa i centrala Nora.

Dia upplever att svenska myndigheter gärna vill att han utbildar sig till bilmekaniker eller industriarbetare för att snabbt ta ett jobb där det behövs arbetskraft.

– Att jag vill fortsätta leva på min konst, som jag gjort i 30 år, det passar inte in i det svenska systemet, säger han.

I dag läser Dia på SFI på halvtid, resten av dagen och på kvällarna håller han till i den lilla ateljé han nyligen fått tillgång till ovanför Bryggeriområdet. Den är liten och trång för någon som gärna jobbar med tavlor i tvåmetersformat, men ljusinsläppet är bra och Dia tycker att det är skönt att äntligen vara igång och måla igen.

Efter flykten har Dia fått en del tavlor skickat till sig från den stora ateljé han lämnade i Aleppo, och i fjol ställde han ut några av dem vid en utställning i Nyköping som han hade tillsammans med sin goda vän sedan många år skulptören George Badawi.

Dia målar stort och med mycket färg. Han målar framför allt i olja och akryl och gärna med svalor eller vallmo i motivet. I hans tavlor syns också ofta spår av arabisk kalligrafi.

– Det är ett spår av min uppväxt inom sufismen, förklarar Dia.

Till veckan ställer Dia ut sina tavlor, både nymålade och äldre verk, i konsthallen på biblioteket där de ska hänga till slutet av augusti. I sommar kommer han också leda workshops för barn och ungdomar i anslutning till Nora Arts utställning i Bryggeriet.

– Jag lär mig mycket av att få arbeta med barn. De har friheten att vara här och nu. De tror på sig själva och bara målar, säger han.

Dias nya ateljé.
Dia Alhamwi är konstnär från Aleppo i Syrien.
Ljuset i ateljén är viktigt.
Vallmo är ett favoritmotiv.
Dia tycker om mycket färg och arabisk kalligrafi.

Mer läsning

Annons