Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar bidrar till vattenvana

Med hjälp av ideella eldsjälar lär sig kvinnor med invandrarbakgrund att simma i Nora simhall.– Jag kan simma nu tack vare Nina, säger Naila Qardazova, från Azerbajdzjan.

Annons
På lördagseftermiddagarna lär svenska simkunniga kvinnor icke simkunniga kvinnor med invandrarbakgrund att simma. Från vänster: Nina Rodenfeld, Gull-Britt Gustavsson, Vera Funck, Anne-Marie Granqvist, Soraja Taheri, Safora Taheri, Elisabet Håkansson.

Sedan drygt ett år tillbaka träffas svenska simkunniga kvinnor och icke simkunniga kvinnor med invandrarbakgrund på lördagseftermiddagarna i badhuset i Nora. Under en timmes tid är simhallen stängd för alla andra. Denna timme tränar kvinnorna tillsammans på vattenvana och att simma.

– Det är sådan glädje hos dem. Många har aldrig badat tidigare och är rädda för vattnet första gången, säger Anne-Marie Granqvist.

Hon är frivilligarbetare på kyrkans kafé i församlingshemmet i Nora tillsammans med bland andra Elisabet Håkansson, Vera Funck och Gull-Britt Gustavsson. Genom kaféet fick de kontakt med kvinnor med invandrarbakgrund som önskade att få lära sig att simma.

– När vi frågade kyrkoherden om kyrkan kunde hyra badhuset fick vi okej under förutsättning att även en simlärare fanns på plats, säger Elisabet.

Genom tips kom kvinnorna i kontakt med Nina Rosenfeld som är utbildad simlärare samt lärare på Borns friskola.

– Att lära sig simma är otroligt stärkande för kvinnornas självkänsla, konstaterar Nina.

Vanligen deltar en handfull simelever per gång, ibland kommer fler.

– Vi måste finnas alldeles intill dem i vattnet för att de ska våga, säger Nina.

– Efter några gånger hoppar vi tillsammans från kanten. Då blir man ju själv som en unge, det är så kul, säger Elisabet.

Naila Qardazova har lärt sig att simma på lördagsträffarna. Hon berättar att hon var nära att drunkna som barn i hemlandet Azerbajdzjan och därför länge varit rädd för vatten.

– Nu kan jag simma på djupt vatten och kan även lära barnen att simma, säger Naila.

Kausar Lazkani lärde sig att simma i Brickebacken i Örebro. Den här dagen följer hon med sin syster till badhuset i Nora.

– I Syrien fanns inga möjligheter att lära sig att simma, konstaterar Kausar.

Safora Taheri hade aldrig badat innan hon kom till Sverige.

– Jag badade aldrig i Afghanistan. Nu lär jag mig att simma med en flytkudde. Det är jätteroligt men jag är fortfarande lite rädd, säger Safora.

– Det finns en enorm vilja hos dessa kvinnor som övervinner rädslan, konstaterar Elisabet Håkansson.

Hur kommer det sig att ni valt att engagera er?

– Därför att det är så givande, säger Vera Funck.

– Min lust till detta ligger i att jag älskar att bada själv. Nu kan kvinnorna gå med sina barn och bada när de vill, säger Anne-Marie Granqvist.

Mer läsning

Annons