Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får uppleva hur det är att fly

Vad ska vi heta? Vill du vara mamma? Jag kan vara gammelmorfar. Klass 7a förbereder sig inför upplevelseteatern Det kunde varit du som i två veckor spelats i ishallen i Nora.

Annons
Upplevelseteatern Det kunde varit du spelas för alla Noras högstadieelever. En läkare undersöker ett litet barn i ett av stort flyktingläger.

Väl inne i ishallen får eleverna gå in i sina roller direkt. Allt blir mörkt, ett flyglarm tjuter och det gäller att hålla ihop familjerna.

När lugnet lagt sig eskorteras de elever som inte kidnappats eller tagits till fånga iväg till ett stort flyktingläger. Här väntar registrering, läkarundersökning av de sjuka och skadade men mest av allt en lång väntan. Några av familjerna uppvaktas i lägret av smugglare som i utbyte mot fina skor, klockor och mobiltelefoner lovar att hjälpa dem till ett nytt liv i ett nytt land långt borta.

Efter en lång flykt genom tunnlar ut ur lägret väntar gränsvakten Abdo HejMohammed. Han vill ha namn och fingeravtryck av alla som kommer in i landet.

Abdo HejMohammed har arbetat som gränsvakt i sitt hemland och för honom väcker upplevelseteatern hemska minnen.

– Men jag tycker att det är viktigt att svenska ungdomar får se vad det betyder att fly. Jag tror att det är viktigt för att skapa respekt och förståelse, säger han.

Till vardags läser Abdo HejMohammed idag på SFI. Det är också där de flyende högstadieeleverna hamnar, fast på AFI – Arabiska för invandrare, där Tony Shaubo försöker lära dem att skriva sina namn på arabiska.

Var är din pappa? Abdou Hamo och Louay Al Khadva förhör en av eleverna i fängelset.
Abdo HejMohamad har arbetat som gränsvakt i verkligheten. Här tar han fingeravtryck av eleverna vid ankomsten till det nya landet.
Flyktingarna har kommit till ett nytt land och får gå i skola för att lära sig arabiska.

Mer läsning

Annons