Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En så svår olycka skulle knappast kunna ske i dag”

Olyckan 1964 i Gyttorp var en svår tragedi. Men den bidrog samtidigt till att fokuset blev mer inriktat på säkerheten berättar Lars-Göran Rohlén, säkerhetschef och Peter Jonsson, teknikchef på Orica.

Annons

GYTTORP. I dag skulle en så svår olycka knappast kunna ske, säkerhetstänkandet är högt, berättar de.

– Vi lägger mycket tid och resurser på att hela tiden förbättra säkerheten både för oss anställda men också för våra kunder och transporter, förklarar Peter Jonsson.

Dessutom slutade företaget med dynamittillverkningen i Gyttorp 1994, och har även slutat tillverka blyacid och krut.

– Det har varit en fantastisk utveckling under de här 50 åren mot säkerhet och säkrare hantering, konstaterar Peter Jonsson.

– Både på material och processer, vi jobbar kontinuerligt från båda hållen. Materialen jobbar vi med att få mer och mer okänsliga och processerna för att stabilisera och ha under kontroll mer och mer. Så det är verkligen en kontinuerlig utveckling, förklarar Lars-Göran Rohlén.

Transporterna är betydligt säkrare än förr eftersom sprängmedlet blandas direkt i borrhålen, förklarar de. 1964 fyllde Nitroglycerin AB 100 år, men jubileumsfirandet 21 november ställdes in med tanke på den tragiska olyckan. Företaget gav däremot ut en historisk minnesskrift över de 100 åren, ”Nitroglycerin Aktiebolaget 1864–1964” som anställda fick.

Mer läsning

Annons