Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En vit yta är skräckinjagande"

Nu följer tre veckor då John Franzéns konst hänger på väggarna i Nora konsthall. Där finns lite större oljemålningar och små grafikbilder.

Annons
Konstnären John Franzén höll vernissage i Nora under lördagen.

Agneta Spak, Salmi Nilsson och Magnus Wetterholm tittar lite extra nära på torrnålsgrafiken. Det bubblar upp ett varmt skratt.

– Å, vad härlig den är.

– Och titta här, jag har alldeles förälskat mig. ”Världen är så stor” – jaa du, säger Agneta och lägger huvudet lite på sned.

Torrnålsgrafiken är gjord på gamla plåtar som blivit lite repiga och knöliga av tidigare användning. Och oljemålningarna, i varma mustiga toner, är målade över gamla bilder.

– Jag tycker en vit yta är skräckinjagande. Så om jag har en ny duk kladdar jag på den först, förklarar konstnären John Franzén.

Han bor utanför Motala men har en viss anknytning till Nora. Dels genom Torbjörn Funck som hade galleri i Nora. Dels stannade han till här ibland medan sonen gick på gymnasium i Hällefors.

Det var först vid 25 års ålder som John Franzén började måla. Sedan följde småbarnsåren och då kändes inte måleriet så viktigt för honom. Men sedan 2008 är han i gång igen.

– Tidigare målade jag föreställande. Men nu har färgerna tagit kommandot. När det hände kunde jag släppa pretentionerna om att berätta något viktigt om att vara människa.

Mer läsning

Annons