Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bröllop med anor från 1800-talet

Ingela Svedbro och Marcus Granbom är det lyckliga Nora-paret som får gifta sig i ny-renoverade Vikers kyrka. I svart brudklänning och Bergsmannadräkt kommer de att skrida till altaret på äkta 1800-tals vis nu på söndag.

Annons
Bjudit in 35 gäster. Paret Svedbro/Granbom har varit tillsammans i åtta år och förlovade i fem. På söndag klockan 18 blir de man och hustru. Men kanske hade det dröjt ytterligare tio år innan de gift sig om inte denna chans dykt upp.

När Vikers församling efterlyste ett brudpar som ville gifta sig i deras nyrenoverade kyrka och samtidigt få allt kring vigseln ordnat, var Ingela och Marcus inte sena att anmäla sitt intresse.

– Det var så mycket som stämde. Vi är inte så mycket för att gifta oss på det överdådiga amerikanska sättet, utan ville ha ett mera jordnära bröllop. Och så tyckte vi att det kändes väldigt sympatiskt att alla är välkomna, säger Ingela.

Räknar med fullsatt kyrkaJo, alla är välkomna till bröllopet som inviger Kulturveckan och återinviger kyrkan. Ingela och Marcus har själva bjudit in 35 gäster, men församlingen räknar med att det blir fullsatt i kyrkan. Eftersom så mycket som möjligt ska vara på gammalt Bergsmannavis på söndag, önskas att även gästerna klär sig gammaldags. Brud och brudgum kommer självfallet att vara tidsenliga – Marcus i Bergsmannadräkt och Ingela i svart brudklänning.

Livsklänning– Förr var brudklänningarna svarta, och på den tiden hade kvinnorna ofta bara en finklänning som kallades ”livsklänning”, som de använde till stora tillställningar i livet, säger församlingsassistenten Eva Markusson.

Den svarta klänningen är lånad från Lekebergsteatern och kommer att bäras tillsammans med en vit slöja och en myrtenkrona. Att gifta sig i en bröllopskrona av den väldoftande växten myrten blev vanligt i Sverige på 1800-talet. Traditionen sägs härstamma redan från medeltiden. Då drack ogifta kvinnor té av myrten för att undvika havandeskap, och på bröllopsdagen fick kronan symbolisera att bruden inte längre behövde dricka detta té.

Men denna tradition faller lite idag – eftersom Ingela och Marcus redan har två barn. Hilda, 4 år, och Ebba, 5 månader, kommer visserligen att kläs i tidsenliga koltar, men får sitta i kyrkbänken under tiden vigseln pågår.

Sminking från 1870-taletFrånsett detta kommer så mycket som möjligt vara så tidstroget som möjligt. Även sminkningen härstammar från 1870-talet.

– Sminkningen kommer att vara diskret, men jag kommer att ha röd ögonskugga och sminkas för att se blekare ut, säger Ingela.

Förr var idealet att se blek ut, eftersom det innebar att man var rik nog för att slippa arbeta och vara ute i solen. Men att sminkningen gör att man ser tröttare ut, är inget som bekommer varken Ingela eller Marcus.

– Det är bara att leva sig in i rollen. Jag var inte den som lekte prinsessa när jag var liten, menar Ingela.

– Om det var så att man hade det förr så vill vi ta upp det igen. Vi gör det här lika mycket för publiken som förr oss, om inte mer. Vi har redan bekräftat vår kärlek för varandra, säger de.

Mer läsning

Annons