Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett modernt giftermål på gammalt vis

I mer än ett halvår har Vikers kyrka renoverats. I söndags var det återinvigning och vad passade då inte bättre än att fira ett riktigt Bergsmannabröllop à la 1800-tal?

Annons

– Hur många personer är det?

– Säg att det är 25 personer så blir hon inte nervös!

Ingela Svedbro och Marcus Granbom sitter i en vagn bakom en stor ardennerhäst och snart är det dags för dem att bli man och hustru. Men fler än 25 personer är det sannerligen som tagit sig till Vikers kyrka denna söndagskväll för att färdas tillbaka i tiden och bevittna ett gammaldags 1800-talsbröllop. Kyrkan är mer än fullsatt, och många gäster har klätt sig i gammal stil, vilket var önskat från både brudpar och församling.

Tidsenlig utstyrselBrudparet själva är klädda helt enligt gammal tradition. Ingela i svart klänning, ”livsklänningen”, som är lånad från Lekebergsteatern, och Marcus i Bergsmannadräkt med tillhörande knallröda knästrumpor. I lång vit slöja och myrtenkrona på huvudet är Ingela som hämtad från 1870-talet.

Till spelmanslaget Bärgslagets toner steg de in i kyrkan med traditionella feststänger vid deras sida. Renoveringen av kyrkan har varit hektisk in i det sista, berättar Eva Markusson som är församlingsassistent.

– Vi har visserligen lite kvar, men det tror jag inte någon kommer att märka, säger hon.

Alla var välkomnaVilda blommor prydde kyrkgången och under musikgudstjänsten sjöng Viker och Järnboås både kända och mindre kända psalmer och sånger. När gudstjänst och vigsel var över samlades gäster och brudpar på kyrkbacken. Till detta bröllop var alla som ville välkomna, och några som passade på att både bevittna bröllopet och klä sig gammaldags, var Måd och Lars Anemar.

– Det hela var mycket fint. Och väldigt spännande. Egentligen tycker jag att det är snyggare med svart klänning, stiligare på något vis, menar Måd, och Lars instämmer.

Även brudparets vänner, paret Anna Lind och Tobias Persson, uppskattade den ovanliga färgen på brudklänningen.

– Det är annorlunda. Och de röda strumporna var ju jättefina!

Efter åtta år tillsammans är Ingela och Marcus äntligen man och hustru.
Ardennern
Vikers kyrka är helt nyrenoverad och återinvigdes på söndagen.

Mer läsning

Annons