Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett råd blir fem – mandat avgör

Det verkar klart att oppositionspartierna i Nora väljer en annan lösning än den nuvarande – med ett gemensamt oppositionsråd.
– Majoriteten av oppositionspartierna vill dela upp oppositionsresursen efter antalet mandat, berättar Helena Vilhelmsson (C).

Annons

Sedan det blev klart med den nya politiska majoriteten i Nora har frågan om oppositionspartiernas framtida arbete diskuterats i det tysta.

Saknar representation

Fram till den 1 augusti är socialdemokraten Solveig Oscarsson oppositionsråd och åtminstone tre partier, Norapartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, saknar i dag representation i Tingshuset.

– Vi har haft två eller tre möten där alla oppositionspartier varit med, säger Helena Vilhelmsson. Just nu är nog en uppdelning den bästa lösningen.

Annan situation i dag

Helena Vilhelmsson anser att det är ett minus att inte ha en fast person i Tingshuset, men väljer ändå att stödja den planerade uppdelningen.

– Situationen i dag är ändå en helt annan än när oppositionsrådet tillskapades för några år sedan, säger hon.

KD vill spara

Alla oppositionspartier vill inte följa den uppdelning som nu ser ut att bli fallet. Kristdemokraterna vill till exempel att pengarna för oppositionsrådet sparas in under återstoden av mandatperioden.

– Vi i KD har inte haft någon oppositionsföreträdare sedan samarbetet med de andra sprack och det har fungerat ändå, säger Anna Magnusson (KD). Vi tycker man kan spara in de här pengarna fram till nästa mandatperiod.

På nästa sammanträde

Men med majoriteten av oppositionspartierna kommer beslutet ändå att bli det föreslagna. Reglementet för förtroendevalda är en punkt på dagordningen för nästa sammanträde i kommunfullmäktige och då kan det nya förslaget tas med som ett tilläggsyrkande.

Mer läsning

Annons