Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem miljoner minus för barn- och utbildning

Bokslutet för 2014 på barn- och utbildningssidan pekar mot ett underskott på 4 889 000 kronor. Det visar den ekonomiska rapport som barn- och ungdomsutskottet fick på sitt första möte i tisdags.

Annons

– Det är bättre än 2013, men det är absolut inte bra, konstaterar Camilla Andersson Larsson (V), kommunalråd och ordförande för Bus.

– Vi har överkostnader och det måste vi arbeta med så vi inte sitter i samma sits igen när det här året är slut.

Förvaltningen har börjat med ett arbete kring budgetuppföljning, ekonomiskt ansvarstagande och uppstramande, säger hon.

– Vi vill inte ha några kortsiktiga lösningar med vikariestopp och sådant, det slår bara tillbaka på oss själva. Vi behöver ha en ordentlig genomgång var vi har överkostnader och hur vi kan jobba på ett annat sätt. Det kommer att ta tid, men det är bättre med långsiktiga hållbara lösningar än kortsiktiga paniklösningar.

För tio år sedan var det 150 elever per årskull, förklarar hon, nu ligger elevkullarna på 100.

– Men vi har fortfarande kvar samma antal skolor, samma struktur, det måste vi förhålla oss till och det är klart att vi får en otrolig överkostnad när vi inte har justerat efter elevantalet.

Är någon skola i farozonen för att läggas ned?

– Nej, inte i dagsläget, det har vi inte alls diskuterat. Det bildningschefen undersöker nu är strukturer, hur man arbetar och om vi kan arbeta mer kostnadseffektivt på varje enhet.

Mer läsning

Annons