Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler 5-årsgrupper till hösten

Den 5-årsgrupp som startades på Järntorgsskolan i våras verkar ha gett mer-smak. I höst diskuteras liknande lösningar på flera förskolor.

Annons

När politikerna i barn- och utbildningsnämnden träffas första gångerna i höst kommer de att diskutera hur de ställer sig till 5-årsverksamheter.

– Egentligen är det upp till förvaltningen och rektorerna att organisera sin verksamhet, men de har bett oss att diskutera frågan och ta ett principbeslut, säger nämndordförande Anna Magnusson (KD).

Hon säger att nämnden fått positiv respons på den lösning med 5-årsgrupp som genomfördes på Järntorgsskolan i början av året.

– Nu inför hösten har Järntorgsskolan gått ut med brev till föräldrarna om en 5-årsgrupp på Humlan redan i höst. Jag ser gärna liknande lösningar på andra förskolor också, säger Anna Magnusson.

– Om vi ställer oss positiva till principen att jobba med särskilda 5-årsgrupper så är det upp till varje förskola hur de sedan genomför det rent praktiskt.

Att man skulle samla alla kommunens 5-åringar på ett ställe, med nya barngrupper, ny personal och nya lokaler ett år innan det är dags att gå över till skolans förskoleklass är inte aktuellt i dag.

Men Anna Magnusson hoppas ändå att 5-årsgrupperna ska kunna frigöra nya förskoleplatser för yngre barn.

– Vi har trångt i förskolan redan i höst och måste få till något mer inför våren. Vi får se hur långt 5-årsgrupperna räcker. Men vi har andra tankar och idéer som vi måste diskutera under hösten, säger hon.

Mer läsning

Annons