Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler avhopp inom S

Ytterligare två S-politiker lämnar sina uppdrag, och kritiken växer mot hur partiet agerade i fullmäktige. Men arbetarkommunens ordförande Svenerik Nykvist försvarar beslutet att återremittera budgeten.

Annons

– Jag kan inte tänka mig ett samarbete med KD, och jag upplever att det är något som mitt parti nu driver till vilket pris som helst, säger Eva Karvonen.

– Dessutom tycker jag att vi ska följa traditionerna och göra som vi demokratiskt bestämt på ett stormöte. Det här är för stora beslut för att tas av en liten grupp i sista minuten.

Eva Karvonen jobbade i onsdags och missade gruppmötet där återremissbeslutet togs en timme innan fullmäktige. Planerna fick hon viskade i sitt öra i fullmäktigesalen.

– Jag röstade med partiet, trots att det kändes fel. Men nu vill jag lägga min tid och kraft på annat än de här intrigerna, säger hon.

Eva Karvonen lämnar sin fullmäktigeplats samt uppdrag i kommunstyrelsen och i barn- och utbildningsnämnden. Samma uppdrag väljer också Kjell Söderlund att kliva av ifrån. Han kallar sitt avhopp för en timeout och motiverar den i huvudsak med ett nytt chefsjobb som kräver mycket energi. Men han är också kritisk till att fullmäktigegruppen agerade i strid med medlemsbeslutet.

– Har man ett medlemsmöte tycker jag att vi ska rätta oss efter det, annars är det ingen idé att ha medlemsmöte, säger han.

Svenerik Nykvist menar att storgruppens beslut bara är rådgivande och att fullmäktigegruppen har mandat att agera på egen hand.

– Det framkom saker mellan medlemsmötet och fullmäktige som förändrade läget. Vi kände att vi behövde mer tid att diskutera och därför yrkade vi återremiss.

Vad det är som förändrat läget vill han inte gå in på, men på partiets hemsida står att det framkom uppgifter som ”möjliggör att S kan få igenom sin budget i majoritet. Detta resultat var dock inte möjligt att uppnå under onsdagskvällens fullmäktigemöte”.

Svenerik Nykvist förnekar att de senaste dagarnas avhopp tyder på någon större spricka inom partiet.

– Det är naturligtvis tråkigt att de lämnar sina uppdrag. Men vi försöker skapa en stabil majoritet som kan ta ansvar för Nora, och det känner jag att vi har ett brett stöd för i partiet.

Mer läsning

Annons