Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingboendet placeras i Gyttorp

Dalgården i Gyttorp blir kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn. Det beslutade kommunstyrelsen i går.

Annons

Turerna kring kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn har varit många. I slutat av januari bestämde barn- och utbildningsnämnden hur boendet ska organiseras och i går beslutade politikerna i kommunstyrelsen vart boendet ska placeras.

Valet stod mellan före detta Ica-punkten på Sunnanlid i Nora och före detta äldreboendet Dalgården i Gyttorp.

Flera av politikerna som röstade för att placera boendet i kommunalägda Dalgården poängterade att de tomma lokalerna redan kostar kommunen mycket pengar. Medan de politiker som röstade för ett boende i privatägda Ica-punkten hänvisade till närheten till Nora och att kommunen borde se till barnens bästa i stället för vad som är mest ekonomiskt lönsamt.

– I Nora finns närheten till alla aktiviteter, säger John Sundell (KD).

– Gyttorp ligger inte i världens ände, kontrar Tom Rymoen (M).

Camilla Andersson Larsson (V) anser att verksamheten bör går plus minus noll och att kommunen ska sträva efter att göra boendet så bra som möjligt för de ensamkommande flyktingbarnen.

– Det är inte bra att se detta som ett tillfälle att lösa frågan om tomma lokaler, säger hon.

Medan andra ansåg att verksamheten behövde gå med vinst för att senare kunna finansiera ungdomarnas utslussning i samhället när de fått uppehållstillstånd.

– I ena förslaget tar vi pengar från kommunens vänstra ficka och stoppar i kommunens högra ficka. I det andra förslaget måste vi betala mycket pengar till en privat fastighetsägare. Vi kan göra mycket bra för ungdomarna med dessa pengarna i stället, poängterar Håkan Kangert (M).

Dalgården i Gyttorp ligger på våning två i centrumhuset, ovanpå affären och restaurangen. I dag består det gamla äldreboendet av tio stycken enrumslägenheter med dusch och toalett, samt gemensamma ytor för kök, sällskapsrum och personalutrymmen. Tanken är att åtta av dessa lägenheter ska delas och få två små sovrum med ett litet allrum och dusch med toalett. Två av nuvarande lägenheter är för små för att delas och blir kvar i nuvarande utförande. Efter ombyggnation kommer boendet för ensamkommande flyktingbarn att ha 18 sovrum, där de minsta sovrummen är sju kvadratmeter stora.

– Det här är som att bo i celler, det känns inte bra, säger Birgitta Borg (FP).

Efter genomgång av de båda förslagen beslutade politikerna att boendet för ensamkommande flyktingbarn ska placeras i Dalgården. Camilla Andersson Larsson (V), John Sundell (KD) och Birgitta Borg (FP) reserverade sig mot förslaget.

Mer läsning

Annons