Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus ska räddas

Norabuggarna går i spetsen för att rädda Folkets hus mot rivning. Nu bjuder föreningen in till ett stormöte i Smedgården på torsdag kväll.

Annons
Isac Östlund gillar pardans så han tycker bugg är roligare än streetdance, här med Marina Skoglund.

– Det är den enda stora allmänna samlingslokalen som finns i Nora, berättar Norabuggarnas ordförande Ulla-Maj Lysén som också tagit initiativet till en namninsamling för att rädda Folkets hus.

Varje vecka är det minst 100–150 personer i gång i Smedgården med dans i föreningens regi. Nu är det också en zumba-kväll på gång på torsdagarna för alla som vill.

– Vi har massor med aktiviteter, det är en stor social grupp, och det är inte bara vi som använder Smedgården, berättar Ulla-Maj.

Till exempel PRO som har danser och möten och många andra som hyr in sig i huset.

Ekonomisk hjälp

Norabuggarna vill att kommunen behåller Smedgården som den är idag eller ännu hellre, låter Folkets husföreningen fortsätta driva den med ekonomisk hjälp av kommunen. Det skulle kunna rädda Smedgården, förklarar Ulla-Maj.

Det är Folkets hus- och parkförening som äger Smedgården. Tanken är att föreningen ska sälja den till Norabostäder för att få loss pengar och rusta Folkets park. Men turbulensen kring Norabostäders vd har gjort att försäljningen dragit ut på tiden, och föreningens ekonomi blir allt mer lidande. Norabuggarna hyser därför farhågor att Folkets husföreningen riskerar att gå i konkurs – och hur blir det då med Folkets park?

– Nu får Noraborna tänka efter: Vill vi verkligen bo i en kulturstad utan vare sig Folkets hus eller Folkets park?

Därför bjuder nu Norabuggarna in till ett öppet stormöte i Smedgården i morgon torsdag kl 18.30. Föreningen har bjudit in Norabostäder, politiker, utvecklingsbolaget, hyresgäster. Alla är välkomna till mötet, berättar hon.

– Vi vill ju att det ska finnas ett Folkets hus eller kulturhus i Nora.

Mer läsning

Annons