Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandlingar inleds om kulturpedagogerna

I och med budgetbeslutet den 28 december försvinner den kommunala kulturpedagogverksamheten. Redan nästa vecka inleder kommunen förhandlingar med facket.

Annons

– I den antagna budgeten finns inga pengar till den här verksamheten och det är alltså beslutat att den ska läggas ned, säger Nora kommuns personalchef Kerstin Folkesson.

Hela hösten har de kommunala kulturpedagogerna befunnit sig i centrum för den lokala politiska debatten i Nora. Den sittande majoriteten vill lägga ned verksamheten och oppositionen vill ha den kvar. Men i och med att majoritetens budget antogs alldeles före årsskiftet blir resultatet att kulturpedagogerna försvinner.

– Uppdraget är givet i och med budgeten och verksamheten kommer nu att avvecklas, säger kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M).

Kulturpedagogerna själva har inte fått någon ordentlig information, men har själva kontaktat bildningsförvaltningen för ett besked.

– Enligt det vi fått veta finns inga pengar, säger kulturpedagogen Anna Karlsson. Men jag förstår inte varför man inte väntar in omrevideringen av budgeten.

Anna Karlsson hänvisar till att Tom Rymoen sagt så vid sammanträdet i kommunfullmäktige den 14 december då Rymoen ville lyfta ut kulturpedagogerna ur budgetbeslutet för att hitta en enighet kring budgeten i övrigt. Karlsson menar att frågan är dåligt hanterad och att ovissheten blir en fråga i sig.

– Det här börjar bli en arbetsmiljöfråga, säger hon. Men nu får Lärarförbundets ombudsmän ta hand om den här röran.

Från fackligt håll har man redan kopplat in sina ombudsmän, trots att några förhandlingar ännu inte påbörjats.

– Det här kommer inte att gå så snabbt, säger Lärarförbundets ordförande i Nora, Cicki Landahl. Det handlar om turordning och är inte speciellt enkelt. Vi kommer att jobba ihop med distriktet i det här ärendet.

Kommunens personalchef Kerstin Folkesson medger att det kan bli en utdragen historia att få alla pusselbitar att falla på plats.

– Ja, det är ett knepigt pussel, säger hon. Det finns ju inget som säger att just de som nu arbetar som kulturpedagoger är de som får gå. Men vi ska titta på turordning och kompetenser när vi startat förhandlingarna i nästa vecka.

Mer läsning

Annons