Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarets bergrum blir whiskylager

Nora kommun köper ett bergrum av försvaret för 1,2 miljoner. Men bara för att omedelbart sälja det vidare åt Bergslagens destilleri för samma summa. Det ställde sig kommunstyrelsen enhälligt bakom på sitt senaste möte.

Annons
Någonstans i trakterna ska whiskyn lagras.

Det handlar om försvarsmaktens tidigare hemliga bergrum i skogarna mellan Ramshyttan och Nora på Västra Sunds södra bymark. Nu går Nora kommun in och köper och säljer den cirka 1,8 hektar stora fastigheten av Fortifikationsverket som har hand om försvarets fastigheter.

– Fortifikationsverket skulle vilja sälja direkt till destilleriet men det får man inte, förklarar Jan Norlund, kommunchef.

MellanhandDärför agerar kommunen mellanhand och gör ett så kallat transportköp. Kommuner går före privata köpare när det gäller försäljning av försvarets fastigheter. Fortifikationsverket säljer i första hand till statliga institutioner, i andra hand till kommuner som kan påvisa ett samhällsbyggande ändamål med köpet och i tredje hand öppna marknaden, förklarar projektledare Ida Åsberg på fortifikationsverkets försäljningsenhet.

Eftertraktade För destillerier runt om i landet är bergrum mycket eftertraktade för lagring och förvaring, förklarar Tom Rymoen (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är attraktivt, destillerier jagar med ljus och lykta efter sådana här bergrum.

Kommunstyrelsen klubbade enhälligt igenom köpet och försäljningen på senaste möte. Nu återstår bara ett beslut från kommunfullmäktige innan affären fullbordas.

Annons