Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrikt projekt har slut på pengar

Under två år har projekt Järnkraft jobbat för att marknadsföra Järnboåsbygden. Men nu är projektpengarna slut och för en fortsättning krävs kommunal hjälp.

Annons

Projekt Järnkraft började med bygdemöten där man enades om mål för att utveckla bygden, att få till den service som saknas och att marknadsföra bygden bland dem som kan tänkas vilja bo och arbeta där.

Under två år har projektet arbetat på en mängd områden, bland annat för en servicepunkt och för ett trygghetsboende. Järnboås och byarna runt omkring har fått 50 nya invånare, elva nya barn har börjat i skolan och förskolan.

Bygden har marknadsförts hårt mot Holland, och så många holländare har valt att flytta till Järnboås att det i skolan under hösten drivits en kvällskurs i svenska för holländare.

Hittills har projektet drivits med pengar från Leader Bergslagen.

– De tog riskerna vid starten av projektet. Men nu tycker de att Järnkraft är så framgångsrikt att kostnaden ska tas av den som vinner mest på det, säger Kristina Dybeck, projektsamordnare för Järnkraft.

Projektledningen menar att den enda som tjänar något ekonomiskt är Nora kommun, som får skatteintäkter för de nya invånarna. De har därför skrivit till kommunchefen och bett om medfinansiering för att i februari åka en andra gång till emigrantmässan i Utrecht, samt för att följa upp de kontakter som knyts där och driva hemsidorna vidare.

– Vi har fått en bra start som vi gärna vill arbeta vidare på och hjälpa kommunen med, säger Kristina Dybeck.

– En del av kostnaden kan Regionförbundet stå för. Men vi behöver hjälp med resten av finansieringen av utställningsmonstern och uppföljningsarbetet. Efter förra mässan hjälper vi fortfarande nya familjer från Holland med exempelvis kontakter med mäklare, myndigheter och potentiella arbetsgivare när de kommer hit.

Mer läsning

Annons