Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för rivning av en bäverdamm

En privatperson får tillstånd från länsstyrelsen att riva en bäverdamm.Samtidigt uppmanar länsstyrelsen till bäverjakt.

Annons

Privatpersonen har fått stora problem med ett bäverdämme i Utterbäcken nordost om Hammarby. Fördämningen har lett till att vattnet i en dricksvattenbrunn blivit riskabelt för hälsan att dricka.

Därför beviljar länsstyrelsen privatpersonens ansökan om att få riva bäverdammen, trots att rivningstiden ligger utanför den lagliga perioden 1 maj-31 augusti. Länsstyrelsen betonar också att privatpersonen bör bedriva jakt på bävrarna, bäverjakt är tillåten 1 oktober-10 maj varje år. I det här fallet är det särskilt viktigt att jaga bävrarna menar länsstyrelsen, eftersom dammen förstörs.

– Dels för att det inte ska bli en damm igen och dels för att bävrarna är beroende av en viss vattennivå, och då kan bävrarna fara illa av att man sänker vattennivån, förklarar Per Wedholm, som har hand om jakt och viltfrågor på länsstyrelsen.

Däremot får bohålorna eller bäverhyddan inte förstöras.

– Bävrarna är ganska stilla under vintern och de är beroende av hyddan för att överleva vintern.

Men att försöka få bort bävrarna och samtidigt låta bäverhyddan vara kvar kan verka vara motstridigt.

– Jo, men det finns alltid en etisk avvägning när man tar sådana här beslut, och det kan vara ganska många bävrar i en hydda, säger han.

Länsstyrelsen får in ett antal sådana här ansökningar varje höst, förklarar han. Vissa avslås, medan andra beviljas. Då är det särskilt allvarliga fall där bäverdammarna innebär en hälsorisk eller riskerar att förstöra stora värden, som husgrunder, fasader, järnvägsbankar, skogsplantering och liknande.

Mer läsning

Annons