Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hygglig julhandel trots mildvädret

Julmarknaden i Nora är en årligt återkommande succé och start på julhandeln, men vädrets makter gjorde att den riktiga julstämningen uteblev.
– Försäljningsmässigt har handeln ändå varit hygglig, säger Fredrik Sandberg i Köpmannaföreningen.

Annons

Många var oroliga inför julhandeln i december. Ica Norahallens lokaler ekade tomma och konkurrensen från Örebro blir större och större.

– Julhandeln började väldigt bra med julmarknaden, säger Fredrik Sandberg. Det har blivit en bra start. Därefter blev det ett litet vakuum innan den riktiga julhandeln kom igång. Försäljningsmässigt har vi nog inte kommit upp i samma siffror som förra julen, men de jag pratat med säger att man sålt relativt bra.

Många faktorer påverkar utfallet för butikerna i Nora och vädret har säkert spelat ett spratt för de butiker som vinteranpassat sitt sortiment.

– Det har ju inte varit någon vinter under december och såklart påverkar det en del butiker, säger Sandberg. Men jag tror att avsaknaden av julstämning också spelar en stor roll i sammanhanget.

Den centrala frågan innan fjolårets julhandel drog igång var ändå avsaknaden av Ica i den centrala stadskärnan. Hur stor betydelse skulle Ica-flytten ha för Noras små detaljvarubutiker.

– Det har ju varit mycket mindre folk som rört sig på Prästgatan under den här julhandeln, säger Fredrik Sandberg. Och butikerna runt omkring har tappat en del spontankunder.

Men Fredrik Sandberg är ändå övertygad om att kundunderlaget finns och att butikerna i Nora ännu hårdare måste satsa på sina positiva egenarter.

– Vi ska ju konkurrera med bra service, säger han bestämt. Det är framtidens melodi. Vi märker ju att antalet kunder som uppskattar högre service blir fler och fler hela tiden.

Mer läsning

Annons