Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I farmors fotspår

Smedjan och kyrkan var några av de platser Keith Kellogg valde att besöka när han tillsammans med sin familj gick i farmor Hannas fotspår i Dalkarsberg.

Annons
Intressant historia. Keith Kellogg (i mitten) och hans familj lyssnar intresserat när Astrid Andersen visar några av de verktyg som användes i Dalkarlsbergs smedja när Keiths farmors far arbetade där.

Hanna Pettersson från Dalkarlsberg var 17 år när hon år 1900 tog båten från Göteborg mot Amerika. Hanna var adventist och sökte sig till Battle Creek i Michigan, där adventistsamfundet hade sitt huvudkontor. Där blev hon hushållerska hos flingfabrikanten Will Keith Kellogg. En son i huset fattade tycke för Hanna, de gifte sig och fick två söner.

Över 100 år efter det att Hanna lämnade Dalkarlsberg bakom sig kommer hennes sonson Kieth Kellogg på besök i trakten med sin fru och tre tonårsbarn. De besöker bland annat smedjan där Hannas pappa arbetade och kyrkan där hon konfirmerades.

– Det är ett otroligt spännande besök. Det är viktigt att känna till sina rötter, säger Keith Kellogg.

– Hanna var en fantastiskt kvinna. Hon levde hela sitt vuxna liv i USA, trots det såg hon sig alltid som svensk. Men hon berättade aldrig något om sin bakgrund.

Hanna hade flera syskon som emigrerade, men brodern Emil Söderkvist stannade i Sverige. Han dotterdotter Barbro Kardeus har rest från Gullspång med dottern Nillan och hennes familj för att träffa de amerikanska släktingarna.

Keith tog kontakt med Nillan för ett tiotal år sedan, hon och hennes familj besökt Kelloggs i Chicago.

– Vi fyller i varandras luckor. De berättar om vad som hände Hanna i USA och vi kan berätta om hennes bakgrund, säger Nillan Kardeus.

Innan familjen Kellogg reser vidare mot Finland, där Keiths hustru Alice har sina rötter, ska de bland annat besöka Örebro universitet och Örebro slott.

– Familjen Kelloggs har alltid haft ett stort intresse för barn och utbildning. När de vill besöka oss är det självklart att vi vill visa upp vad vi gör på det området, säger Thorsten Nybom, vice rektor vid Örebro undiversitet.

Till Kulturveckan i Viker i juli planeras en utställning om de 600 bybor som emigrerade till Amerika, en utställning där Hanna blir huvudperson.

Alice och Keith Kellogg.

Mer läsning

Annons