Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädd i peruk - sköt kvinna i halsen

(Uppdaterad) 23-åringen misstänks ha rånmördat sin rumskamrat efter att han skickade en vänförfrågan på Facebook till en kvinna i Gyttorp. Några dagar senare åkte 23-åringen till Gyttorp, klädde ut sig i peruk och sköt henne i halsen.– Han har åkt dit för att försöka mörda målsäganden, säger åklagare Lars Duberg.

Annons
23-åringen fastnade på övervakningskamera inne på Pressbyrån i Uddevalla dagen innan han greps.

I går åtalades 23-åringen för mordet på sin 46-årige rumskamrat i Påarp i Skåne. Ett mord som åklagaren i Helsingborg, Hans Harding, beskrev som ett rånmord .

I dag lämnade hans åklagarkollega i Örebro, Lars Duberg, in åtalet gällande mordförsöket i Gyttorp den 14 januari förra året . En då 29-årig kvinna sköts i halsen i hennes bostad och fördes till sjukhuset kraftigt blödande från halsen.

Beväpnad med en pistol åkte 23-åringen till Gyttorp och tog sig in i kvinnans bostad där hon sköts med ett skott som träffade vänstra sidan av halsen. Enligt Lars Duberg var det endast tillfälliga omständigheter som gjorde att mordförsöket inte fullbordades. 23-åringen visade också synnerligen hänsynslöshet och råhet, enligt åklagaren.

Av polisens förundersökning framgår det att 23-åringen klädde ut sig innan han ringde på dörren till kvinnans bostad. I polisförhör har han berättat att han tog på sig en svart långhårig peruk, en neonfärgad jacka och ett par gråa byxor. Orsaken var att han ville överraska henne, enligt honom själv.

Men enligt kvinnan hade 23-åringen flera gånger tidigare berättat att han kunde söka upp henne utklädd för att få tag i henne. Något hon var hon livrädd för skulle ske.

23-åringen har erkänt att han avlossade ett skott i bostaden, men menar att han inte har haft uppsåt till att försöka döda kvinnan.

Han åtalas samtidigt för framkallande av fara för annan. Skottet som avlossades fortsatte in i bostaden där en annan person samtidigt befann sig. 

Åklagaren som leder mordutredningen, Hans Harding, berättade i går för NA att svartsjuka kan vara ett motiv bakom gärningen.

- Det kan finnas någon koppling mellan det ena mordet och det andra mordförsöket. Och i så fall kan det vara viss svartsjuka som har uppstått i samband med att mordoffret skickade en vänförfrågan på Facebook till kvinnan i Gyttorp. De har träffats allihopa tidigare.

23-åringen har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visade att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid undersökningstillfället. Efter rättegången kan 23-åringen komma att gå igenom en större undersökning om det finns övertygande bevisning mot honom.

Rättegången inleds den 18 februari i Helsingborgs tingsrätt. Morddelen beräknas pågå under elva dagar och där mordförsöksdelen påbörjas direkt efter.

23-åringen under häktningsförhandlingen i Örebro tingsrätt.

Mer läsning

Annons