Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med nytt bolag

Holdingbolaget Nora Rådhus AB är bildat. Det skedde vid gårdagens fullmäktigesammanträde. Elva politiska tillsatta ledamöter med Norapartisten Christer Stromberg som ordförande och kommunchefen Jan Norlund som vd ska nu leda bolaget.

Annons

Det skedde med onsdagskvällens längsta debatt, där majoriteten MP, M, C, FP, NP, KD röstade ja medan S och V röstade nej. När frågan senast var uppe blev den återremitterad. Nu liksom då vill S och V invänta en arbetstagarkonsults rapport, ta fram ägardirektiv och se över bolagsordningen. Det har majoriteten struntat i, anser de.

– De har totalt nonchalerat oss, de bryr sig inte alls, och de nonchalerar arbetstagarkonsultens uppdrag, säger Svenerik Nykvist (S). Oppositionen ställer gärna upp och bildar ett holdingbolag menar han, men anser att det inte är större brådska än att kommunen borde avvakta konsultens rapport.

– Det är det viktigaste, inte minst med tanke på de anställda hos Norabostäder som farit illa i det här.

Dessutom kan det bli höga kostnader, menar han, elva ledamöter som ska sitta i holdingbolaget ”är inte gratis”.

Tom Rymoen (M) anser inte attt kostnaderna blir höga eftersom det bara är fyra sammanträden per år och inga arvoden är bestämda. Att fördröja bildandet av bolaget ytterligare kostar däremot pengar, menar han.

– Och arbetstagarkonsultens rapport gäller bara Norabostäder, inte holdingbolaget.

Helena Vilhelmsson (C) menar att det inte alls är ovanligt att först bilda bolag och sedan ta fram ägardirektiv.

– Och naturligt ska vi beakta arbetstagarkonsultens rapport när den kommer, men det vi beslutar om i dag är att bilda ett holdingbolag, inget annat.

Några klubbslag senare och en rösträkning med minst möjliga marginal (17-16) var bolaget bildat.

Mer läsning

Annons